Ook katten kunnen allergisch zijn voor onder meer pollen, schimmels en huifstofmijt. Maar hoe herken je een allergie bij je kat? Want bijvoorbeeld hooikoorts kan bij dieren hele andere symptomen geven dan bij mensen.

 

Hoe ontstaat een allergie bij katten?

De aanleg voor een allergie is bij katten vaak erfelijke bepaald. Maar hoe ontstaat een allergische reactie eigenlijk? Of het nu gaat om pollen, sporen of huisstof: omgevingsallergenen kan je kat zowel in huis als buiten overal tegenkomen. Die door de lucht zwevende deeltjes kunnen ervoor zorgen dat het lichaam overgevoelig reageert bij sommige katten. Onschadelijke stoffen worden dan door het immuunsysteem ten onrechte als bedreigend gezien. Als gevolg wordt het afweermechanisme in gang gezet: de allergische reactie.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

allergie kat planten hooikoorts stof

 

Allergische huidontsteking als reactie

Een allergie voor omgevingsallergenen laat bij katten andere symptomen zien dan bij mensen. Waar het bij ons vaak gaat om rode, tranende ogen en niezen, krijgen katten meestal te maken met een allergische huidreactie. Dit wordt ook wel atopische dermatitis genoemd. De symptomen daarvan:

  • jeuk
  • overmatig intensief wassen
  • haaruitval / kale plekken
  • rode, gezwollen huid
  • wondjes / korstjes

 

Ook allergische astma komt bij katten voor

Katten zijn de enige dieren die – net als mensen – last kunnen hebben van allergische astma. Dit is een andere manier waarop het kattenlijf kan reageren op omgevingsallergenen. Daarbij trekken de bronchiën krampachtig samen. De symptomen die een kat dan kan hebben zijn: slijmvorming, hoesten en acute kortademigheid.

 

Af en toe last of het hele jaar door?

Wanneer je kat last heeft van zijn allergie is vooral afhankelijk van waar hij allergisch van is. Waar een pollenallergie seizoensgebonden is, zal een kat die allergisch is voor mijten en schimmels het hele jaar door last kunnen hebben.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

allergie kat niezen stof prikkels

 

Op zoek naar de boosdoener: het onderzoek

Bij symptomen die op een allergische reactie kunnen wijzen, zal de dierenarts eerst andere mogelijke oorzaken uitsluiten. Afhankelijk van de klachten zal je kat onderzocht worden op een parasitaire besmetting of luchtweg – en longproblemen . Vervolgens zal de arts overgaan tot bloedonderzoek. Daarbij wordt de gevoeligheid van je kat voor bepaalde allergeengroepen gemeten. Dit wordt meestal uitgebreid met een individuele allergietest.

 

Mogelijke behandelingen

Het vermijden van dat wat de allergie triggert is bij omgevingsallergenen haast niet te doen. Daarom zal de dierenarts proberen de symptomen te verlichten. Dit kan bijvoorbeeld met cortison. Maar ook  allergeen specifieke immunotherapie of hyposensibilisatie is mogelijk. Je kat wordt dan met vaste tussenpozen geïnjecteerd met zeer kleine hoeveelheden van het allergeen. Langzaam zal de dosis dan worden verhoogd zodat het kattenlichaam aan de stof kan wennen. Allergisch astma bij katten is –net als bij mensen- een chronische aandoening die levenslange therapie vereist.

 

Het kattenleven met een allergie

Een allergie is voor een kat zeker geen pretje, hij kan er veel last van hebben en vooral jeuk is gekmakend. Gelukkig kan de dierenarts helpen om de symptomen onder controle te krijgen. Als een allergische reactie op tijd wordt behandeld, staat de aandoening een goed kattenleven niet in de weg.

 

Bron: Hart voor dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou:

 

Nieuwsbrief