Giardia is een darmparasiet die veel bij honden en katten voorkomt en ook besmettelijk voor mensen kan zijn. Lang niet alle besmette dieren worden ziek, maar allemaal kunnen ze de eitjes van Giardia overdragen.

 

Wat is Giardia?

Giardia is een eencellige darmparasiet die graag bij honden, katten en andere dieren vertoeft. Sommige Giardiasoorten zijn ook besmettelijk voor mensen en overdraagbaar van dier op mens. Eenmaal in de darm van zijn gastheer, weet de parasiet zich te vermenigvuldigen en eventueel schade aan te richten.

 

Besmetting

Dieren die met Giardia geïnfecteerd zijn, scheiden eitjes van deze parasiet uit via hun ontlasting. Honden en katten raken veelal buiten besmet wanneer ze daar water drinken of iets oplikken van de grond. Maar ook kunnen ze de parasiet via hun poten mee naar binnen nemen. Wanneer zichzelf vervolgens wassen, kan de besmetting al een feit zijn. Zelf kun je de parasiet ongemerkt via je handen of schoenen binnenshuis brengen.

 

Symptomen van Giardia

Niet iedere hond of kat wordt ziek na een besmetting met Giardia, sommige dieren blijven volledig symptoomvrij. Andere dieren vertonen wel ziekteverschijnselen:

  • diarree, slijmerig, al dan niet met bloed
  • overgeven
  • winderigheid
  • buikkrampen
  • verminderde eetlust
  • vermagering
  • doffe vacht

 

Giardia hond kat diarree

 

Diagnose

Als je hond of kat één of meerdere symptomen van Giardia heeft, maak je een afspraak bij de dierenarts. Voor het vaststellen van de parasiet zal de arts een ontlastingsonderzoek laten uitvoeren, waarvoor je drie dagen lang ontlasting van je dier moet verzamelen. De dierenarts zal je vertellen hoe je dat het best aanpakt.

De testen die gebruikt kunnen worden om Giardia vast te stellen, werken niet altijd. Soms toont zo’n test de darmparasiet niet aan terwijl het dier wel besmet is. Daarom is het belangrijk om ook bij een negatieve test terug te gaan als de klachten aanhouden of verergeren.

 

Behandeling

Wanneer een hond of kat Giardia bij zich draagt, wordt hij behandeld met een ontwormingsmiddel. Daarnaast was je hem met een speciale honden- of kattenshampoo. Omdat de parasiet zo besmettelijk is, behandel je al je huisdieren tegelijkertijd. Houd besmette katten bovendien binnenshuis. In het geval van honden vermijd je buiten het contact met soortgenoten en ruim je de ontlasting overal op, ook als er geen ruimplicht geldt.

 

Wassen en ontsmetten van leefomgeving

In de strijd tegen de parasiet is het aanpakken van jullie leefomgeving belangrijk. Deze ongewenste gast weet namelijk ook buiten het lichaam te overleven. Hoe kouder en vochtiger de omgeving is, hoe langer hij blijft. In water dat kouder dan 10 °C is, weet Giardia zelfs tot 3 maanden lang te overleven. Maar ook in een woon- of slaapkamer weet hij zich een aantal dagen zonder gastheer te redden. Zo kun je je huis ontdoen van deze darmparasiet:

  • Was kleding, woontextiel, manden en kleden van je huisdier op minimaal 60 graden, en gebruik vervolgens de droger, of leg de spullen te drogen in de zon.
  • Ontsmet jullie kamers, de voer- en drinkbak van je dier en de kattenbak.
  • Draag zelf handschoenen bij het verschonen van de kattenbak of het ruimen van ontlasting.
  • Was je handen direct nadat je je dier hebt aangehaald of verzorgd.

bron: Hart voor Dieren Magazine, Anicura, RIVM

nieuwsbrief dierentips