De seizoenen veranderen en de temperaturen stijgen. En warmer weer is niet alleen lastig voor ons, maar ook voor onze huisdieren. Denk bijvoorbeeld meer aan de warme dagen van afgelopen zomer. Stijgende temperaturen en extreme weersomstandigheden veroorzaken gezondheidsrisico’s voor onder meer honden en katten.

Met het initiatief Protect Our Future Too! doen specialisten er alles aan om die risico’s tot een minimum te beperken.

 

#POFT: Protect Our Future Too!

Voor het nieuwe Europese initiatief Protect Our future Too! – #POFT – heeft MSD Health 20 vooraanstaande wetenschappers op het gebied van dierengezondheid samengebracht. Dit panel maakt baasjes bewust van de gevolgen die klimaatverandering heeft op de gezondheid van huisdieren. Daarbij geeft het panel advies om het risico op gezondheidsproblemen te verkleinen.

Binnen het panel van POFT is Nederland vertegenwoordigd door dr. ing. Paul Overgaauw, voorzitter van ESCCAP (European Scientific Counsel Companion Animal Parasites) en als dierenarts gespecialiseerd in parasitologie en microbiologie.

 

Het effect van klimaatverandering voor honden en katten

Veranderende seizoenen – en met name stijgende temperaturen – creëren betere leefomstandigheden voor parasieten zoals teken en muggen. En dat is slecht nieuws voor mens en huisdier. Parasieten zullen ons land vaker en langer bezoeken of zelfs niet meer weggaan, mogelijk komen ze ook in grotere aantallen. Daarnaast kan ons land opeens interessant worden voor nieuwe parasieten. Verder kunnen honden en katten sneller en vaker last krijgen van hittegerelateerde ziekten. En zelfs gedragsveranderingen kunnen het gevolg zijn van veranderende weersomstandigheden.

 

Nieuwe ziekteoverbrengers in ons land

Overgaauw: “De introductie van nieuwe ziekteoverbrengers in ons land is niet nieuw. Het voorbeeld dat iedereen ongetwijfeld kent is de Aziatische tijgermug, die het potentieel heeft exotische infecties als bijvoorbeeld dengue (knokkelkoorts) of chikungunya over te dragen. En sinds vorig jaar is de Middellandse Zee- of reuzenteek (Hyalomma marginatum) in het oosten van ons land aanwezig. Deze tweemaal zo grote teek kan een potentiële gastheer – dier of mens – minutenlang achtervolgen waarbij hij tientallen meters kan afleggen.”

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Stijgende temperaturen dieren

Nieuwe ziekten voor mens en dier

“Naast nieuwe ziekteverwekkers duiken er ook nieuwe ziekten op. Bijvoorbeeld tekenencefalitis, een ziekte die oorspronkelijk in Oost- en Zuid-Europa voorkwam en die je sinds een paar jaar ook in Nederland kan oplopen”, licht Overgaauw toe. Tekenencefalitis is een hersenvliesontsteking die veroorzaakt wordt door het tekenencefalitisvirus. “Dit virus wordt door de Ixodes teek, beter bekend als de schapenteek, overgebracht. Een klein percentage van mensen met hersenvliesontsteking komt eraan te overlijden, waardoor deze ziekte misschien nog wel gevaarlijker is voor de mens dan voor onze huisdieren. Overigens geldt voor de meeste van deze nieuwe ziekten dat zowel de mens als het huisdier gevoelig zijn voor de ziekte, maar het (meestal) niet aan elkaar kunnen doorgeven.”

 

Meer risico op hitte-uitputting en hitteshock

Stijgende temperaturen zorgen ervoor dat huisdieren ook aan andere nieuwe gezondheidsrisico’s worden blootgesteld. De toename van extreme warmte vergroot het risico op hitte-uitputting en hitteshock. Voor met name langharige rassen, die zijn aangepast aan koelere gebieden, en voor kortsnuitige dieren die moeite hebben om warmte af te voeren door hun verkorte bovenste luchtwegen, is dit een reëel risico. Daarnaast zien gedragsdeskundigen door de toename van extreem weer, zoals onweersbuien, het aantal dieren met extreme angst voor onweer of stormen toenemen.

 

Kies voor preventieve bestrijding

Ga minimaal één keer per jaar met je hond of kat langs de dierenarts voor een gezondheidscheck, ook als je dier geen gezondheidsklachten lijkt te hebben. Tijdens deze controle kun je de noodzaak van eventuele vaccinaties en parasietenbestrijding bespreken. Doordat de dierenarts jouw dier, jullie omgeving en levensstijl kent, kan hij /zij een advies op maat maken.

 

Bron: Protect Our Future Too

 

dieren nieuwsbrief