Wist je dat veel gebitsproblemen bij honden gelukkig te voorkomen zijn? Met een goede verzorging houd je de tanden, kiezen en het tandvlees van je hond schoon en gezond. En met de tips uit dit artikel maak je alvast een goede start.

 

Waarom is een gezond gebit zo belangrijk voor honden?

Met sterke tanden en kiezen blijft het eten een feestje voor je hond. Hij geniet pijnvrij van zijn brokken, wat ook bij zal dragen aan een betere spijsvertering. Wanneer het hondengebit in goede conditie gehouden wordt, kan je viervoeter namelijk stevig op zijn brokken blijven kauwen en daarmee zijn voeding beter verteren. Bovendien kun je met een goede gebitsverzorging veel narigheid voor je hond voorkomen. Een aangetast hondengebit zit vaak vol met schadelijke bacteriën en via de bloedbaan weten die hun weg te vinden naar vitale organen.

Houd de tanden, kiezen en het tandvlees van je hond dus in goede conditie, dan help je hem langer pijnvrij en fit te houden.

 

Tandplak: de vijand van het hondengebit

Bij de gebitsverzorging van je hond zet je alles op alles om tandplak tijdig te verwijderen. Dit kleeft namelijk aan de tanden en kiezen en kan zich na 24 uur al omzetten in tandsteen. Bovendien kunnen de zuren uit tandplak zich door het glazuur ‘bijten’ en zo gaatjes veroorzaken. Tandplak is dus niet zo’n fraai goedje! Het ontstaat doordat voedselresten zich in de bek van je hond samenvoegen met de goede bacteriën die daar van nature voorkomen. Vervolgens mengt zich dit met het speeksel en is de tandplak een feit.

Met onderstaande tips reinig je het hondengebit, ontdoe je het van de klevende plak en maak je de kans op tandsteen zo klein mogelijk.

 

Tip1: Hoe poets je de tanden van een hond?

De basis van een goede gebitsverzorging voor honden is het dagelijks tandenpoetsen in negen praktische stappen:

    • Stap 1: Schaf een speciale tandenborstel en tandpasta voor honden aan
    • Stap 2: Smeer wat tandpasta op het borsteltje
    • Stap 3: Houd de snuit van je hond vast
    • Stap 4: Til de bovenlip van je hond voorzichtig op
    • Stap 5: Zet het borsteltje eerst tegen een hoektand
    • Stap 6: Poets van boven naar beneden, maak roterende bewegingen
    • Stap 7: Gaat dit goed? Ga dan verder naar de volgende tand en reinig die op dezelfde manier
    • Stap 8: Poets eerst de tanden, daarna de kiezen
    • Stap 9: Controleer het gebit dagelijks op eventuele verkleuringen van tanden, kiezen en tandvlees.

Pak het tandenpoetsen bij je hond rustig aan en laat hem eerst stap voor stap wennen aan het proces. Raakt je hond in paniek? Rond dan af. Een volgende keer ga je weer verder en begin je bij de laatste stap die wel goed ging. Voor het oefenen zijn er ook speciale oefenborsteltjes verkrijgbaar.

 

Tip 2: Geef je hond PEDIGREE® Dentastix

Iedere hond heeft recht op een goede gebitsverzorging. Daarom geef je als aanvulling op het tandenpoetsen PEDIGREE® Dentastix. Bij dagelijks gebruik kunnen de sticks namelijk de opbouw van tandsteen tot 80% verminderen! Dit is te danken aan de actieve ingrediënten natriumtripolyfosfaat en zinksulfaat. Deze stoffen binden met het calcium in het speeksel en vertragen de opbouw van tandsteen.

Je hoeft niet bang te zijn dat deze dagelijkse beloning ongezond is voor je hond. De sticks zijn in verschillende formaten verkrijgbaar, zodat je ze kunt afstemmen op de grootte van je hond. Bovendien bevat een medium stick slechts 82 calorieën, geen toegevoegde suikers en minder dan 1,5% vet.

 

Tip 3: Harde brokken als extra hulp

Misschien denk je er niet direct aan, maar ook droogvoer is een onmisbaar onderdeel bij de verzorging van het hondengebit. Tijdens het kauwen op de harde brokken schuren deze langs de tanden en kiezen van je hond, en nemen daarmee al een deel van de aanslag weg. Bovendien komt er bij intensief kauwen extra speeksel vrij, en ook dat is een handig hulpmiddel bij de natuurlijke gebitsreiniging. Want speeksel heeft onder andere een desinfecterende rol in het hondengebit. Win-win!

Extra tip: Is jouw hond gek op natvoer? Dan kun je dat blijven geven, maar meng daar wat harde brokken doorheen voor zijn gebitsverzorging.

 

Tip 4: Periodieke gebitscontrole bij de dierenarts

Laat het gebit van je hond minimaal twee keer per jaar door de dierenarts controleren. Soms lijkt een viervoeter geen last van zijn tanden en kiezen te hebben, maar heeft hij bijvoorbeeld wel een slechte adem, lichte verkleuringen op het gebit, rood en opgezwollen tandvlees en een verminderde eetlust. Dit kunnen allemaal signalen van gebitsproblemen zijn. Je dierenarts spoort die het snelst op en kan de klachten verhelpen, zodat je hond vrolijk kan blijven spelen. Daarnaast kun je zelf een gratis online gebitscheck doen.

Extra tip: Februari is de maand van de gebitsverzorging. Dan bieden veel dierenartspraktijken speciale acties aan zoals uitgebreide poetsinstructies of gratis gebitscontroles.

 

Tip 5: Laat tandsteen zo snel mogelijk verwijderen

Het kan voorkomen dat je hond ondanks een dagelijkse en volledige gebitsverzorging, toch tandsteen ontwikkelt. Sommige hondenrassen zijn daar gevoeliger voor dan soortgenoten, bij hen kan erfelijkheid een rol spelen.

Mocht tijdens een periodieke gebitscontrole bij je hond tandsteen worden geconstateerd, dan is het belangrijk dit zo snel mogelijk weg te halen. Voor deze ingreep zal je viervoeter onder narcose worden gebracht. Hij krijgt er dus niets van mee en wordt weer wakker met schone tandjes.

Ben jij één van die hondenbaasjes?

Ga eens eerlijk bij jezelf te raden; hoe vaak geef jij je hond een complete gebitsverzorging? Maar liefst 4 op de 5 honden ouder dan 3 jaar, hebben last van hun tanden en kiezen. En dat terwijl 90% van de hondenbaasjes dit niet in de gaten heeft! Pak de gebitsreiniging van je hond dus serieus, volledig en dagelijks aan. Je hond zal je dankbaar zijn.

Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met PEDIGREE®