Fretten zijn ontzettend leuke huisdieren. Het juist houden van fretten is echter niet eenvoudig of goedkoop. Wij verduidelijken de basisvoorwaarden.

 

Fretten nemen graag deel aan het dagelijks leven van hun mensen en ze zijn enthousiaste speelpartners. Toch moet je nooit vergeten dat deze pluche bolletjes van origine kleine roofdieren zijn. Als de woonomstandigheden niet correct zijn, kunnen ernstige gedragsstoornissen zoals bijten optreden. Bovendien heeft de fret van zijn voorouder, de bunzing, zijn typische geur geërfd. Dit leidt niet zelden tot onenigheid met huisgenoten en buren.

Niet alleen houden

In tegenstelling tot de bunzing leven fretten niet graag alleen. Ze moeten minstens als duo worden gehouden, liever nog in een groepje. Regelmatige voortplanting  is een must voor fretten, anders kunnen er gezondheidsproblemen optreden bij beide geslachten. Tijdige castratie kan dit verhelpen. Deze ingreep wordt dan ook door veel dierenartsen aanbevolen.

fretten houden

Veel bewegingsvrijheid

Fretten voelen zich het meest comfortabel wanneer ze zich net als katten vrij door de woning mogen bewegen. Om dit te kunnen doen, moeten wel alle mogelijk gevarenbronnen van tevoren worden weggewerkt, wat niet altijd even eenvoudig is. Als alternatief kun je een kamer ontwerpen die geschikt is voor fretten of de dieren veilig onderbrengen in een zo groot mogelijk verblijf met veel verdiepingen. Een paar uur flink lopen meerdere keren per dag is echter een must voor deze dieren.

Spannende inrichting

Naast voer- en waterbakjes hebben fretten verschillende kattenbakken nodig. Er moeten ook verschillende slaapopties zijn, zoals kattenmandjes en hangmatten. Uitgerust met een knuffeldoek, zoals een oude babydeken, wordt het pas echt gezellig. Zorg voor voldoende bezigheidstherapie. Het verkennen van tunnels en grotten is erg populair bij fretten. Bakken  met aarde om lekker in te rollen en graven trouwens ook. Speelgoed met geluid en waterspelletjes vinden de dieren ook geweldig.

fretten houden

Buiten wonen

Tuinbezitters kunnen hun fretten ook goed houden in een beveiligde buitenruimte. Plan een stuk grond in van minimaal 10 m² voor twee dieren, natuurlijk is meer altijd beter. De behuizing moet voldoende bescherming bieden tegen zon, wind en regen en moet gevarieerd ingericht zijn. Dit betekent ook een goed geïsoleerd slaap- en voerhuisje met gezellige dekens of handdoeken. Conventioneel beddengoed is niet geschikt voor fretten.

De juiste voeding

Vers vlees, zoals kip- en kalkoenhart, staat bovenaan op het menu van deze vleeseter. Geef je fretten een speciale voermix voor fretten met een hoog eiwit- en vetgehalte en zo min mogelijk vezels. Soms wordt kittenvoer aangeraden maar dat is niet goed voor de dieren op de lange termijn. Bovendien zijn er genoeg alternatieven verkrijgbaar speciaal voor de fret in de dierenwinkels. Richtlijn is voedsel met een eiwitpercentage van 30 tot 40 procent en een vetgehalte van 20 tot 30 procent. Vermijd het geven van fruit en groenten, zij veroorzaken diarree. Een frettensnoepje gemaakt van vleesproducten wordt op z’n tijd ook zeer gewaardeerd. Vers water moet er natuurlijk altijd staan voor de dieren.

Dit artikel verscheen in Hart voor Dieren

Ook interessant voor jou:
Hond en fret zijn beste vrienden
Wilde dieren encyclopedie: de bunzing

 

abonnement HvD