In een skiresort in Roemenië zit al 23 jaar een beer onder slechte omstandigheden opgesloten in een kooi: beer Baloo. De beer verwierf bekendheid in Nederland door het televisieprogramma Floortje gaat mee. World Animal Protection bundelt de krachten met Floortje Dessing en Jasper Doest en roept de Roemeense overheid op de beer te bevrijden.    

Baloo werd als welpje gewond gevonden in de Roemeense bossen. Boswachters namen hem mee voor verzorging. Daarna kwam hij in privébezit bij het skiresort, waar hij vandaag, 23 jaar later, nog steeds zit. Sinds 2005 verbiedt de Roemeense overheid particulieren om beren te houden, maar de wet wordt slecht nageleefd.

WAPO en Floortje in actie voor Roemeense beer

Beer Baloo vastgelegd door fotograaf Jasper Doest. In Floortje gaat mee mee reisde Floortje Dessing mee met prijswinnend fotograaf Jasper Doest om vast te leggen hoe mensen en dieren samenleven.

Sanne Kuijpers, Campagnemanager Wilde dieren bij World Animal Protection: ‘De omstandigheden waarin Baloo nu leeft, zijn dieronterend. De beer krijgt cornflakes, limonade en zelfs alcohol. Hij zit al bijna een kwart eeuw in eenzame opsluiting en kinderen prikken hem met stokken door de tralies. De beer is zichtbaar getraumatiseerd. Dit is geen leven voor een beer. Daarom vragen we internationaal aandacht voor het lot van Baloo en hopen we dat hij spoedig kan worden bevrijd. Hij zou een mooi thuis kunnen krijgen in de berenopvang Libearty van onze partner Millions of Friends Association (AMP).’

Erbarmelijke omstandigheden

Floortje Dessing: ‘Het is inmiddels ruim een jaar geleden dat wij Baloo bezochten. Het is triest om te beseffen dat hij al die tijd nog steeds in zijn kooi zit weg te kwijnen en er niks is veranderd. De druk op de Roemeense overheid moet worden opgevoerd. Zij zijn de enigen die Baloo zijn vrijheid kunnen teruggeven, aangezien de eigenaar het vooralsnog vertikt.’
World Animal Protection is in verschillende landen een petitie gestart om de beer te redden. De organisatie doet een oproep aan de Roemeense overheid om Baloo zo snel mogelijk te bevrijden en naar een berenopvang over te plaatsen. De petitie is hier te ondertekenen.
Wereldwijd leven tot wel 500.000 wilde dieren in gevangenschap voor het vermaak van mensen. Veel te jong weggehaald bij de moeder, vaak getraind om kunstjes te vertonen en onder erbarmelijke omstandigheden gehouden. Baloo is er daar één van.

Lees ook: 
Hoe kun je dieren in Oekraïne helpen?