Vrijdag 29 mei – In Antwerpen kwam vandaag de zaak rond het illegaal uit Peru meegenomen katje Lee opnieuw voor de rechter. Peru weigert Lee terug te nemen en omdat er in België geen quarantaine voor dieren bestaat wil de Belgische voedselautoriteit FAVV dat het beestje wordt afgemaakt. Hoewel Lee is ingeënt vreest men dat hij hondsdolheid heeft, want Peru is een risicoland. De uitspraak volgt op 5 juni.

 

Bij de rechtbank in Antwerpen waren vandaag diverse dierenvrienden bijeen om de Antwerpse studente Selena Ali (23) en katje Lee bij te staan. Het katertje werd in april door Ali meegebracht uit Cuzco in Peru, waar ze op dat moment stage liep. Hoewel Lee is ingeënt tegen hondsdolheid is er geen verplichte quarantaine geweest voordat het dier naar Belgie werd meegenomen. De mogelijkheden daartoe ontbreken in België. Het Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid (FAVV), vergelijkbaar met de NVWA, wil daarom dat Lee wordt afgemaakt, uit vrees voor rabiës.

Vorige week bood de advocaat van Selena Ali aan dat de studente Lee mee zou nemen naar Peru om daar alsnog aan de quarantaineplicht te voldoen, maar Peru heeft dit voorstel afgewezen. Daarmee zijn volgens de FAVV alle kansen voor katje Lee verkeken en moet het dier dood.

Katje Lee

Kans dat katje Lee rabiës heeft nihil

Inmiddels heeft de ambassadeur voor Peru in België, Gonzalo Gutiérrez Reinel, laten weten dat in het gebied waar Lee vandaan komt geen hondsdolheid heerst, wat tevens is bevestigd door de Universidad Nacional Mayor in San Marcos. Ook volgens het Peruaanse ministerie van Volksgezondheid is de stad Cuzco al tien jaar vrij van rabiës.

Nonsens

Dierenrechtenorganisatie GAI schrijft op Facebook over de zitting vandaag in Antwerpen, waar de pleidooien gehouden werden:

“Kat Lee moet voor het FAVV dood omdat volgens hen enkel een post mortum hersenbiopsie kan uitwijzen of Lee hondsdolheid heeft. Nonsens. Een hersenbiopsie zal sowieso een negatief resultaat opleveren, als het dier nog in de incubatietijd zit. En dat van die twaalf maanden is onzin. Wie een beet krijgt van een risicodier, wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie aangeraden om dat dier tien dagen in quarantaine te zetten. Als het dan nog leeft, zal het geen rabiës hebben. Lee zou dus al lang dood zijn, moest hij besmet zijn met het virus. Maar om iedereen gerust te stellen, willen wij akkoord gaan met een quarantaine. Dat is de enige manier die honderd procent zekerheid biedt.”

Op vrijdag 5 juni volgt de uitspraak over het lot van katje Lee.

Bron: House of Animals

Lees ook:
Katje Lee: ‘De waanzin ver voorbij’
Wanneer mogen zij uit hun kot?

Nieuwsbrief