Na een reis van ruim 4 dagen (88 uur) zijn drie leeuwen vanuit Oekraïne veilig aangekomen in Parc de l’Auxois, een opvang in de buurt van Dijon, Frankrijk. De evacuatie van deze grote katten, waaronder één mannelijke en twee vrouwelijke leeuwen, is uitgevoerd door International Fund for Animal Welfare (IFAW), Wild Animal Rescue en Parc de l’Auxois.

Nadat het mannetje, Atlas, agressief gedrag begon te vertonen, is de tweeënhalf jaar oude leeuw gered van een particuliere eigenaar in de regio Kiev. Vermoedelijk ontstond deze agressiviteit door het geluid van de bombardementen en zijn ongeschikte, kleine betonnen verblijf. Bovendien werd hij gevonden met wonden en ernstig overgewicht. De twee vrouwtjes, Luladja en Queen, zijn allebei ongeveer twee jaar oud en werden samen gered uit het oostelijke front van Oekraïne.

Eindelijk buiten gevaar

Na een tijdelijk verblijf bij Wild Animal Rescue, een reddingscentrum voor wilde dieren in de buurt van Kiev, werden de leeuwen naar de Pools-Oekraïnse grens gebracht. Van daaruit bracht dierentransportbedrijf M&M Zoo Service ze samen met IFAW naar hun eindbestemming in Frankrijk “Atlas, Luladja en Queen zijn de onverwachte slachtoffers van oorlog. Deze leeuwen werden onder slechte omstandigheden gehouden in een land dat door oorlog wordt geteisterd”, zegt Natalia Gozak, Wildlife Rescue Field Officer (Oekraïne) bij IFAW. “In Parc de l’Auxois wacht hen een veilig en beschermd leven. We zijn enorm opgelucht dat ze geen gevaar meer lopen.”

Levenslange zorg

Voor grote katten die in gevangenschap worden gefokt zijn er geen geschikte zorglocaties. Bovendien kunnen ze niet vrijgelaten worden in het wild. Daarom hebben reddingsorganisaties hard gewerkt om een locatie te vinden waar ze levenslange zorg kunnen krijgen. Gozak: “Dieren als Atlas, Luladja en Queen zijn in gevangenschap geboren en uit gevaarlijke situaties gered. Helaas hebben zij daardoor niet de vaardigheden om in het wild te overleven. Bovendien zijn leeuwen geen geschikte huisdieren. Het zijn wilde dieren en ze hebben specialistische zorg nodig om zo goed mogelijk aan hun fysieke en psychologische behoeften te voldoen. Mensen die wilde dieren als huisdier hielden, hebben door de oorlog hun dieren moeten afstaan. Daardoor is er een vloedgolf ontstaan van wilde dieren die een thuis nodig hebben – iets waar sowieso al een tekort aan is.”