Ben je op zoek naar een leuke activiteit met dieren? En wil je zeker weten dat jouw uitstapje verantwoord is? Dan is deze lijst gemaakt voor jou! World Animal Protection ging op op onderzoek uit en heeft de leukste diervriendelijke uitjes op een rij gezet. En wat blijkt: Nederland is een geweldige plek om wilde dieren te spotten.

Big Five-safari op de Veluwe

Wist je dat Nederland z’n eigen Big Five heeft? Bevers, zeehonden, edelherten, wilde zwijnen en reeën zijn onze nationale trots. Voor de laatste drie reis je het beste af naar de Veluwe. Samen met een boswachter of alleen met een verrekijker in je hand ga jij op expeditie. Hoeveel van de Big Five spot jij?

Bevers spotten

Er leven bijna 300 bevers in Nationaal Park De Biesbosch en in het hele park kun je deze dieren in hun eigen habitat zien. Ga aan de wandel, stap in een kano of neem een tent op je rug voor een meerdaagse tocht. Er zijn zelfs speciale bevertochten! Kijk uit naar verse knaagsporen, wilgen en populieren; dikke kans dat ze in de buurt zijn

Vogels kijken

In het gebied rondom het Lauwersmeer in Groningen leven zeevogels, wadvogels, weidevogels, roofvogels, moerasvogels, struweelvogels, watervogels en bosvogels. En twee keer per jaar staat het gebied in het teken van de vogeltrek. Oftewel: een toplocatie om vogels te spotten.

Dino’s in Naturalis

Ook als je een dinosaurus wilt zien, zit je in Nederland goed. Want in het Leidse museum Naturalis woont Trix, de Tyrannosaurus rex. In dit museum ga je met het hele gezin op ontdekkingstocht in de natuur, langs miljoenen dieren. O, en aanraken mag natuurlijk nergens, behalve hier: voel gerust de dikke huid van een olifant en de zachte manen van een leeuw.

Achter de schermen

Apen, tijgers en leeuwen zijn prachtige dieren om te zien, maar horen niet in een kooi. Stichting AAP vangt exotische dieren op die eerder in circussen of andere entertainment moesten werken, illegaal zijn verhandeld of als huisdier werden gehouden. Zodat ze weer kunnen herstellen, en leren omgaan met soortgenoten.
Tijdens een rondleiding bij het opvangcentrum in Almere leer je alles over hun werk én alle bijzondere dieren – voor iedereen vanaf 12 jaar.

Wadlopen

In Nederland is de Waddenzee bij uitstek dé plek om op zoek te gaan naar zeehonden. De dieren houden van de zandbanken en zwemmen graag door de golven.
Dus trek je wadloopschoenen aan en ga het wad op. Met een beetje geluk zie jij deze mooie dieren straks in het echt!

Oog in oog met wisent

De Europese bizon: zo wordt de wisent ook wel genoemd. Wist je dat dit de grootste levende landzoogdieren van Europa zijn? Bewonder ze met eigen ogen in Nationaal Park Zuid-Kennemerland. Er is een speciaal uitkijkpunt en buiten het broedseizoen loop je de wandelroute ‘Wisentenpad’.

Met de veerboot naar de Marker Wadden

Steeds meer dieren vinden hun thuis op en rondom de Marker Wadden. Naast mollen, vleermuizen, vissen en insecten zijn er ook verschillende soorten vogels te vinden! Zeldzame vogels zoals de ijseend broeden hier. Met een boottocht vanuit Lelystad ben je met ongeveer drie kwartier in dit nieuwe natuurgebied.

Op hazensafari

Nog een leuk safari-idee, maar dan alleen in de periode februari tot april: de hazensafari. Tijdens deze maanden wil elke mannenhaas een vrouwenhaas veroveren en daar willen ze ver voor gaan – soms lijkt het wel een kickboksgevecht! Benieuwd naar dit schouwspel? Ga dan met de boswachter mee op avontuur – en houd vooral voldoende afstand zodat je niemand stoort.

Bruinvissen in Oosterschelde

De bruinvis lijkt op een kleine dolfijn en is gewoon in ons eigen land te zien! Op naar Zeeland, dus. Maar let op: bruinvissen laten zich minder snel zien dan bijvoorbeeld dolfijnen. Ze zijn schuw, zwemmen langzaam en bewegen vaak weg van boten. De meeste kans heb je als de zee glad is.

Redactionele bronvermelding: Dennis van de Water / Shutterstock.com