Bont voor Dieren kopt met ‘Geen greetings, maar grievings from Namibia!’ De stichting roept om hulp voor hun actie tegen het doodknuppelen van pelsrobben in Nambibië. Want alhoewel de vraag naar bont vanuit Namibië gelukkig al sterk is afgenomen, gaat deze wrede jacht gewoon door.

 

Kaapse pelsrobben

Pelsrobben, ook wel zeeberen genoemd, zijn oorrobben. De zoogdieren eten vooral vis en inktvis ven weten zich in het water vlug te verplaatsen. Qua uiterlijk doen ze je waarschijnlijk denken aan zeehonden, maar ze blijken meer met zeeleeuwen verwant te zijn. Er zijn verschillende soortenpelsrobben waarvan de meeste zich op het Zuidelijk halfrond begeven.

De koloniën van de Kaapse pelsrob leven aan de Atlantische kust van Zuid-Afrika en Namibië. Daar zijn ze helaas niet alleen geliefd als prachtig onderdeel van de natuur, maar ook vanwege hun vel en vacht.

 

Het leed van Kaapse pelsrobben

De aankomende periode mogen jagers namelijk weer tot 60.000 jonge Kaapse pelsrobben doodknuppelen voor hun pels. Deze jacht is wreed en onbegrijpelijk. De vachten van deze weerloze dieren worden voornamelijk geëxporteerd naar China en Hongkong, waar ze worden verwerkt tot bontaccessoires. Exportcijfers vanaf 2015 lijken een sterke daling aan te tonen, maar dit heeft helaas nog geen effect op de jagers. Die gaan ongehinderd door. Alsnog voor economisch belang? Nee, de vachten hebben simpelweg geen economische waarde meer. De doodgeknuppelde pelsrobben laten de jagers liggen in de brandende zon, achtergelaten om uitgewist te worden.

 

Bont voor Dieren komt opnieuw in actie

Sandra Schoenmakers, Bont voor Dieren: “Namibië heeft een bijzondere flora en fauna en de Kaapse pelsrobben worden graag bezocht door toeristen. Dat de jacht nog altijd is toegestaan, is hier een fikse smet op. Toeristen worden in de ochtend namelijk bij de stranden weggehouden, zodat zij de vreselijke waarheid niet te zien krijgen. De afschuw van de jacht, de verdwenen vraag en de mogelijke diervriendelijke alternatieven zijn des te meer reden om de regering op te roepen voorgoed deze jacht te verbieden!”

Met de petitie die de stichting is getart, verzamelt Bont voor Dieren zoveel mogelijk handtekeningen tegen de jacht op pelsrobben te verzamelen. Deze zal zij eind van de zomer overhandigen aan Namibische ambassade in Brussel, in de hoop op een ontmoeting met de ambassadeur om de jacht te kunnen bespreken.

 

nieuwsbrief dierentips