De Cane Corso is een hond met een liefhebbend maar waaks karakter. Zijn liefde gaat uit naar het gezin, zijn ‘roedel’. Maar als iemand zijn gezinsleden bedreigt… Dit oude Italiaanse hondenras is sportief, krachtig en eigenzinnig. En let op; deze hond is niet geschikt voor beginners.
De Cane Corso, geen hond voor beginners
De Cane Corso is veelzijdig en een erg trouwe hond. Maar voor een atleet die tot 68 centimeter hoog is, zo’n 50 kilogram weegt, en vrij eigenwijs kan zijn, is het niet handig om een onervaren baas te hebben. Zijn opvoeding en socialisatie vragen om ervaring in het omgaan met grote, sterke en soms koppige viervoeters. Het is belangrijk je daarvan bewust te zijn als je overweegt een viervoeter van dit ras te verwelkomen. Wanneer een Cane Corso niet de juiste begeleiding krijgt, kan dat namelijk gevaarlijke situaties opleveren. Dit is ook de reden dat de hond onder de hoog-risico honden valt.
Zijn oorsprong
De Cane Corso is een oud ras dat afstamt van de Romeinse Molossers. In zijn geboortestreek, met name de Italiaanse regio Puglia, werd hij ingezet als waakhond en bij de jacht op groot wild. Vooral bij de jacht op wilde zwijnen bewezen de moedige en sterke honden zich. Maar ook bij het bewaken en leiden van runderen werden de honden ingezet. Dat is de reden waarom de Cane Corso vandaag de dag nog steeds een populaire hond is als hoeder.
Een treurige kant van zijn geschiedenis is dat de Cane Corso ook werd gebruikt als trekhond, voor munitiekarren in het leger. Na de Tweede Wereldoorlog werd het ras als vrijwel uitgestorven beschouwd. Een kleine groep Italiaanse liefhebbers van de viervoeters bliezen het ras eind jaren 80 opnieuw leven in. In 1996 volgde de officiële erkenning door de overkoepelende organisatie Fédération Cynologique International (FCI).
De roedel is alles
Ondanks dat de Cane Corso een behoorlijke krachtpatser is die om een sterke baas vraagt, heeft hij binnen het gezin een zeer sympathiek karakter. Bovendien maakt het hem niet uit hoe je eruit ziet en maakt hij tussen soorten geen onderscheid. Of je nu een mens, kat, kip of ander dier bent … zolang je tot de roedel behoort, ben je zijn vriend.
Veel ruimte en beweging
Dit hondenras bestaat uit sportieve viervoeters die veel ruimte en beweging nodig hebben. Een huis met stevig omheinde tuin is de ideale omgeving voor de waakzame hond. De uitloop op het privéterrein is natuurlijk geen vervanging voor wandelingen en andere dagelijkse activiteiten. Als baasje van een Cane Corso moet je aan de bak, want deze hond houdt van uitdagingen, zowel op fysiek als mentaal vlak. Hondensporten bieden een goede uitlaatklep.
Territoriaal, maar blaft alleen bij noodzaak
Ondanks zijn jachtachtergrond neigt deze Italiaanse hond meestal niet naar ronddolen en -dwalen. Hij is veelal erg territoriaal en daarom trouw aan zijn thuis. Ook het continu blaffen is niets voor de Cane Corso. Maar als hij eens blaft, doet hij het goed!
Opvoeden met finesse
De Cane Corso is een slimme hond en weet nieuwe lessen snel op te pikken. Een voorwaarde daarbij is wel dat de baas weet hoe hij moet omgaan met een Molosser. Net als andere Molosser-rassen behoudt de Cane Corso graag een bepaalde zelfstandigheid. Hij is leergierig wanneer hij met kalmte en consequent wordt opgevoed, maar een tikkeltje eigenzinnig zal dit ras altijd blijven. De kunst is om de Molosser te laten denken dat jouw idee eigenlijk het zijne is.
Veel motivatie en positieve aandacht brengen de Cane Corso in de beste gemoedstoestand, al moet je altijd consequent blijven.
Imposante verschijning
We herhalen het nog maar eens: Met een Cane Corso heb je een hond aan de lijn die tot 68 centimeter hoog kan zijn en zo’n 50 kilogram weegt. Laat dat even tot je doordringen. Dit hondenras is krachtig gebouwd en heeft een brede snuit.
De korte, glanzende vacht is erg dicht en voorzien van een dunne ondervacht. De vachtverzorging van een Cane Corso is dan ook eenvoudig, maar de korte stekelhaartjes hechten behoorlijk koppig aan kleding en autostoelen.
Kleuren
Zwart, loodgrijs, leisteen[1]grijs, lichtgrijs, lichtrood, donkerrood , donker geelbruin en reebruin zijn de typische kleuren van het ras. Daarnaast kunnen de honden gestroomd zijn; met strepen van verschillende tinten rood of grijs.
Bij gestroomde honden is een zwart of grijs masker kenmerkend. Kleine witte vlekken op de borst, de pootpunten en op de neusbrug zijn toegestaan. Ze mogen echter niet overheersen.
Ernstige modeperikelen
Helaas is er een tendens gaande waarbij Cane Corso’s met steeds rondere en bredere koppen gefokt worden, en bijzonder grote en zware dieren. Dit voldoet echter niet aan de rasstandaard en met de ontwikkelingen raakt het ras steeds verder van het oorspronkelijke type verwijderd. Bovendien geeft het nog groter worden van de hond dikwijls problemen met de spieren en gewrichten.
Bijzondere geur
De lichaamsgeur van de Cane Corso is speciaal: hij doet subtiel denken aan die van grote katachtigen. Bij een goed verzorgde hond is deze geur echter nauwelijks waarneembaar. Daarnaast helpt een goede hygiëne in zijn leefomgeving, wat natuurlijk ook belangrijk is voor de gezondheid van zowel viervoeter als baas.
Ziektes en aandoeningen
Rashonden kunnen door erfelijkheid gevoelig zijn voor ziektes en aandoeningen. Bij de Cane Corso gaat dat om de volgende gezondheidsproblemen:
- heupdysplasie
- elleboogdysplasie
- voorste kruisbandlaesie
- artrose
- Prolaps van de glandua membrana nictitans (cherry eye)
- Osteosarcoom
Bron: Hart voor Dieren Magazine