Er kunnen veel oorzaken zijn als er sprake is van buikkrampen en darmklachten. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf weer. Maar er kan ook een ernstigere oorzaak achter zitten.

 

Problemen met de darmen behoren tot de meest voorkomende gezondheidsissues, ook bij katten. Terwijl er bij maagproblemen vooral sprake is van misselijkheid en braken, komen bij de darmen andere algemene symptomen voor, waaronder gasvorming, verstopping en diarree.
Ook simpele darmklachten kunnen hevige buikpijn veroorzaken en het welzijn van de kat ernstig beïnvloeden. Katten met buikpijn hebben de neiging zich terug te trekken en steeds maar bezig te zijn met hun buik. Veel dieren proberen de pijnlijke buik helemaal niet aan te raken en willen niet worden opgetild. Als je de buik nog mag aanraken, voelt de buikwand vaak erg gespannen aan. Als de buikpijn binnen een half uur afneemt, is er meestal gewoon sprake van onschadelijk gas en opgeblazenheid. Als de pijn echter langer aanhoudt en er andere symptomen optreden, moet de dierenarts worden ingeschakeld. De volgende vuistregel is van toepassing: hoe meer verschillende symptomen de kat vertoont en hoe ernstiger de symptomen, des te sneller is veterinair advies een must.

 

Spoed of niet?

 

Je kunt wachten tot jullie terechtkunnen bij het reguliere spreekuur als je kat licht vloeibare ontlasting heeft maar verder een goede algemene conditie heeft en nog voldoende eetlust. Maar een dier zonder eetlust dat braakt en diarree en uitputtingsverschijnselen heeft, is een noodgeval en heeft direct veterinaire zorg nodig.

Darmproblemen kat

 

Winderigheid

 

Winderigheid/gasophoping wordt vaak veroorzaakt door voedsel dat moeilijk verteerbaar is, zoals vlees met een hoog gehalte aan bindweefsel, of ingewanden zoals de longen of milt. Het bindweefsel kan slechts gedeeltelijk worden verteerd door de lichaamseigen enzymen. Een groot deel wordt verwerkt door bacteriën in de dikke darm. Hierdoor ontstaan ​​stinkende gassen die de buik opblazen en winderigheid veroorzaken. Afgezien van een gevoel van ongemak of wat buikpijn bij hevige winderigheid, heeft deze darmwerking meestal geen nare gevolgen.

In zeldzame gevallen kan frequente of zeer ernstige winderigheid wijzen op ernstigere spijsverteringsproblemen. Maar dan vertoont de huistijger meestal extra symptomen, zoals veranderingen in de ontlasting, obstipatie, algehele zwakte en tekortkomingsverschijnselen.

De darm verdedigt zich tegen giftige stoffen, ziekteverwekkers en parasieten door de ontlasting vloeibaar te maken. Met de diarree spoelen de verontreinigende stoffen en het eventuele ongedierte uit het lichaam. Diarree is in dergelijke gevallen dus een gezond reinigingsmechanisme. Maar bij zowel agressieve ziektekiemen en parasieten als sterke gifstoffen is de reinigende kracht van diarree helaas niet voldoende om de kat te genezen. Erger nog, diarree kan de ziekte verergeren en leiden tot levensbedreigende uitdroging en uitputting.

 

Meer oorzaken van diarree 

 

Diarree is niet alleen een reactie op schadelijke indringers en verontreinigende stoffen. Het is ook een symptoom van veel gezondheidsstoornissen en ziekten. Zo wordt slechte voeding vaak geassocieerd met diarree, maar ook allergieën en auto-immuunziekten kunnen diarree veroorzaken, evenals schade aan de lever of de nieren. Verder kunnen ook stress, medicatie en andere invloeden de interactie tussen de spijsverteringsorganen en de darmflora verstoren.

Als de darmreiniging succesvol was vanwege de diarree, stopt het vanzelf. Vroeger was het gebruikelijk om te stoppen met het voeren van katten met diarree om de darmen te ‘kalmeren’, maar dit is inmiddels achterhaald. Als de diarree-patiënt eetlust heeft, kan en moet hij eten. Zeer geschikt als voeding voor zieke katten zijn gastro-intestinale diëten uit de dierenartsenpraktijk of zelf gekookte lichte maaltijden, gemaakt van zeer zachtgekookte rijst met gekookte kipfilet, wat magere kwark en een klein snufje zout. Dit zelf bereide en licht verteerbare voedsel bevat echter niet genoeg mineralen en vitamines voor de lange duur.

Als de diarree langer dan een dag aanhoudt of als de kat andere symptomen vertoont, zoals bloederige ontlasting, braken, koorts, zwakte of uitdroging, dan heeft de kat snel veterinaire zorg nodig. Om een gerichte behandeling in te kunnen stellen, moet de dierenarts eerst de oorzaak van de diarree achterhalen. Dit wordt soms een uitgebreid onderzoek

Darmproblemen kat

Verstopping 

 

Te weinig lichaamsbeweging, te weinig vochtopname en te weinig vezels in de voeding, afzonderlijk of in combinatie met elkaar, veroorzaakt meestal constipatie. Hoe ongevaarlijk de oorzaken ook lijken, de gevolgen van verstopping kunnen ernstig zijn.

Omdat hun voorouders uit de droge steppen van Noord-Afrika afkomstig zijn, kunnen onze huistijgers hun waterverbruik verminderen door vocht terug te halen uit de darminhoud. De uitwerpselen worden daardoor droog en hard. Hoe langer de ontlasting in de dikke darm verblijft, hoe droger en harder deze wordt. De kat heeft dan vaak grote moeite om het kwijt te raken. Constipatie kan pijn veroorzaken, de darmwand beschadigen en tot ernstige bloedsomloopproblemen leiden. In veel gevallen kan alleen de dierenarts de ontlasting verwijderen.

Om te voorkomen dat het zo ver komt, moet je ervoor zorgen dat je kat voldoende drinkt, een uitgebalanceerd dieet heeft en dat de darmen soepel blijven door voldoende beweging.

Uit: Hart voor Dieren magazine

Foto’s:
istockphoto.com, Shutterstock, Panthermedia


Ook interessant voor jou:
EHBO voor de kat
Maak een katvriendelijk balkon

 

abonnement HvD