Honden worden ook graag mentaal uitgedaagd. Natuurlijk is het fysiek bezig zijn belangrijk om aan de natuurlijke behoeftes van viervoeters te voldoen, maar het betere denkwerk is daar ook onderdeel van. Probeer deze leuke, originele denkspelletjes eens uit samen met je hond.

 

Intelligent rollenspel

Doe een stukje kaas of wat kleine plakjes kalkoen in een kartonnen koker van keuken- of toiletpapier, laat de hond eraan ruiken en sluit beide uiteinden af met een doekje of papier. Leg de rol dan voor je viervoeter neer. Laat het hem rustig uitvogelen gedurende enkele minuten. Slimme dieren hebben deze puzzel snel onder de knie, beginners hebben wat langer de tijd nodig. Voordat de hond zijn interesse in de geurige buit verliest, open je een kant van de rol als hij lijkt op te geven.

 

Balletje-balletje

Voor dit intelligentiespelletje heb je drie bekers of kegels nodig en een afsluitbare voerzak of -buidel die eronder past. Plaats de bekers of kegels ondersteboven en plaats onder één van hen een buidel met een traktatie. De taak van je hond is om de juiste kegel te vinden, deze om te gooien en naar je toe te rennen met de voerbuidel, waarop hij een beloning krijgt.

hond balletje balletje

Boeken lezen

Voordat het in de papierbak belandt, kan een oud boek het denkvermogen van de hond versterken met dit intelligentiespel: leg kleine stukjes voer tussen een paar pagina’s en sluit het boek weer. De oefening wordt ingewikkelder als er andere ‘lege’ boeken op de grond liggen. Of je verzwaart het leesvoer met een plankje. Laat je trouwe viervoeter maar nadenken.

 

Knuffel of bal

Dit is een uitdagende oefening voor je hond die je langzaam moet opbouwen. Koop twee van de favoriete speeltjes van de hond – een bal, een knuffeldier, een plastic kip… – dingen die je hond graag om zich heen heeft. Geef ze allebei een andere naam, d.w.z. ‘bal’, ‘konijn’, ‘kip’.

  • Plaats één van de speeltjes voor je dier en laat hem het aan jou overhandigen.
  • Spreek daarbij de naam van het object duidelijk uit.
  • Schakel vervolgens over naar het andere speeltje en herhaal de apporteeroefening.
  • Pas als de hond enthousiast reageert op “Breng bal!” of “Breng konijn” (natuurlijk krijgt hij een beloning voor het brengen!), leg je beide speeltjes naast elkaar. Nu moet hij opletten welke je vraagt.
  • Als hij het verkeerde item meebrengt, neem het dan aan zonder beloning en stuur hem opnieuw.
  • Prijs je slimme hond uitbundig als het lukt.

intelligentiespelletjes honden

Zoeken en brengen

Dit denkspelletje voor honden gaat het gemakkelijkst met een gevulde voerbuidel: je viervoeter kan eraan ruiken, maar moet blijven zitten terwijl jij met de buidel wegloopt. Leg hem uit het zicht van je hond, loop terug en vraag hem om te zoeken en te apporteren. Als hulpmiddel kun je met een uitgestrekte arm de zoekrichting aangeven.

De meeste honden zijn dol op dit spel, dat je zo moeilijk kunt maken als je wilt: soms hangt de voerbuidel aan de deurknop, soms ligt hij op een stoel of in een bak buiten. Het is belangrijk dat de hond niet zoekt met zijn ogen maar met zijn neus. Als hij de voerbuidel vindt, krijgt hij er natuurlijk wat lekkers uit en prijs je hem uitbundig.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips