Een prachtige bloemenweide is niet alleen mooi om naar te kijken, maar ook van groot ecologisch belang. Zo’n weide biedt onderdak aan veel diersoorten. Het zal je verbazen wat er allemaal in zo’n weide leeft!

 

Ontdek het leven in een bloemenweide

Dompel je eens onder in de kleurenpracht van een natuurlijke weide, al snel zal je het vrolijke zoemen, tjilpen, fladderen en ritselen horen. De weideplanten zijn een bron van leven omdat de biodiversiteit in dit stuk natuur enorm is.

 

Wat leeft er in, op en boven een natuurlijke weide?

Zo’n 3.500 verschillende diersoorten voelen zich thuis in een aan de natuur overgelaten weide. Deze biedt voedsel, bescherming tegen vijanden en slecht weer, nestel en broedplaatsen, en voor veel soorten ook een plek om de winter door te komen. In een bloemenweide vind je onder meer:

  • Bijen, vlinders, kevers, wantsen, cicaden, sprinkhanen, wespen en mieren.
  • Duizendpoten, spinnen, regenwormen en slakken.
  • Bodembroeders, bijv. kievit, wilde eend, fazant, patrijs, veldleeuwerik en paapje.
  • Roof- en zangvogels
  • Amfibieën en reptielen, bijv. zandhagedissen, padden, boomkikkers, hazelwormen, ringslangen en adders.
  • Zoogdieren zoals de spitsmuis, mol, haas, konijn, vos, ree en vleermuis.

 

Pimpernel weiland kwetsbaar

 

Kwetsbaar ecologisch evenwicht

Er zijn hechte onderlinge relaties in een weiland. Alles is met elkaar verbonden en iedereen is afhankelijk van elkaar: de planten van de insecten (en vice versa), de vogels van de insecten, enzovoort. Kevers, bijen en vlinders profiteren niet alleen van de overvloed aan soorten en bloemen, maar ook van gespreide bloeiperiodes. Maar dit evenwicht kan snel worden verstoord wanneer er op het verkeerde moment wordt gemaaid.

Als bijvoorbeeld het eerste maaien van een blauwgrasland later dan half juni plaatsvindt, kan de grote pimpernel niet op tijd teruggroeien voor de vlinders die specifiek hierop vliegen. Dat is fataal, want alleen op deze ene plant baltst en paart het donker pimpernelblauwtje, en worden de eitjes afgezet in de bloemen. Als de weide daarentegen te vroeg wordt gemaaid, verstoort dit de op grond broedende vogels die de planten gebruiken voor de broodnodige dekking. Maar zelfs als de planten worden gemaaid voordat de grote pimpernel voor de tweede keer bloeit, kan het pimpernelblauwtje zich niet meer voortplanten. In het beste geval kan de vlinder op zoek gaan naar een andere weide, maar meestal sterft de soort plaatselijk in rap tempo uit.

 

Creëer weide in je tuin

In de tuin is zelfs een bemeste wilde grasmat nog steeds beter dan een strak en kort gazon dat puur bestaat uit gemaaide grassen. Maar natuurlijk is het beter om plaats te maken voor een natuurlijke weide. Omdat natuurlijk groeiende planten in je tuin uitermate belangrijk zijn voor het voortbestaan van zeldzame soorten bijen en vlinders.

 

Tips voor een natuurlijke bloemenweide of ‘wilde hoek’ in je tuin

  • Er zijn talloze bloemenmengsels verkrijgbaar die plantenzaden bevatten voor ruige weidelocaties.
  • De meeste weidebloemen houden van droge, karige grond in de volle zon. Maar ook als je een wat vochtigere tuin hebt, zijn er geschikte bloemenmengsels te zaaien, bijvoorbeeld van duizendblad, engelwortel en goudsbloem. En zelfs voor kleine oppervlakken zoals balkons zijn er veel planten die ideaal zijn voor een kleine insectenweide.
  • Voor het zaaien maak je de grond extra los en fijn verkruimeld met een brede hark.
  • Verspreid vijf gram zaadjes per vierkante meter en bedek ze dun met gezeefde aarde (maart t/m mei)
  • Bemest de weide weinig.
  • Maai slechts twee keer per jaar: de eerste keer half juni, de tweede keer in oktober, wanneer de meeste planten uitgebloeid zijn.

Naast een stukje weide of een ‘wilde hoek’, kun je met deze tuintips nog veel meer doen om dieren te helpen.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips