Vuurwerk zorgt bij heel wat honden voor veel stress. De harde knallen en felle flitsen zorgen helaas voor heel wat dierenleed. En alhoewel er dit jaar een algeheel verbod in Nederland geldt, komen er toch berichten door van gestreste honden en katten. Het afsteken van rotjes en siervuurwerk is namelijk al een tijdje bezig. Hoe dat op 31 december en 01 januari zal zijn, laat zich moeilijk voorspellen. Toch is het goed om alvast over Oud & Nieuw na te denken.

 

Waar vier je Oud en Nieuw met je hond?

Jullie hond voelt zich doorgaans het veiligst in zijn eigen huis, ook bij harde geluiden. Maar geldt dit ook als tijdens Oud en Nieuw alsnog vuurwerk wordt afgestoken? Misschien weet je van afgelopen jaren dat er bij jullie in de buurt veel pijlen en rotjes werden afgestoken. Overweeg in dat geval om de jaarwisseling elders met je viervoeter door te brengen. Vraag in je familie en kennissenkring eens hoe druk het bij hen in de wijk is tijdens oudejaarsnacht. Verder zijn er ook bungalowparken die speciaal gericht zijn op dieren met vuurwerkangst. Daar weet je zeker dat je samen met hond rustig het nieuwe jaar in kan gaan.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond vuurwerk beschermen

 

De voorbereiding: maak van je huis een veilige plek

Harde knallen van vuurwerk zijn niet altijd te voorkomen. Maar met wat kleine aanpassingen in huis krijgt je hond al veel minder prikkels die hem angstig kunnen maken:

  • Sluit ramen, deuren en rolluiken;
  • Zet tv of radio aan;
  • Creëer extra plekjes waar je hond zich veilig terug kan trekken;
  • Plaats een verdamper met feromonen.

Onderneem deze stappen al vóórdat buiten het vuurwerk losbarst, op een moment dat je hond nog geen spanningen ervaart.

 

Veilige plekjes creëren

De meeste viervoeters voelen zich het veiligst op een plek die aan drie kanten gesloten is. Denk bijvoorbeeld aan een bench, mand, plek onder tafel of stoffen tent. Kleed de schuilplekjes aan met warme dekentjes, speelgoed en met een door jou gedragen T-shirt voor een vertrouwde geur. Een paar dagen voor Oud en Nieuw laat je je viervoeter al kennismaken met deze plekken. Laat aan hem over of hij daar op de dag zelf ook gebruik van maakt of dan liever bij jullie ligt.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

vuurwerk hond bang

 

Extra tip: feromonen in het stopcontact

Feromonen zijn geurstoffen die wij niet kunnen ruiken, maar die honden heel goed waar kunnen waarnemen. Ze lijken op de geur van het nest en herinneren je hond aan de veiligheid en geborgenheid van toen. Een verdamper verspreidt deze kalmerende stofjes door de woonkamer en is verkrijgbaar bij dierenartsen – en speciaalzaken, en via internet.

 

Hoe reageer je zelf op de knallen van vuurwerk?

Jouw houding en gedrag vertellen je hond hoe gevaarlijk een situatie écht is. Zijn eerste reactie zal instinctief zijn: blaffen, grommen of vluchten. Maar je dier kijkt vervolgens naar jou voor de juiste interpretatie. Reageer jij zelf nerveus, druk of met medelijden richting je dier, dan weet hij één ding zeker: dit is foute boel! Dus ook al schrik je zelf van de harde  knallen, blijf zo ontspannen mogelijk en ga door waar je mee bezig was. Vertoon geen troostend gedrag naar je hond, hoe moeilijk dat ook is. Je hoeft je huisdier niet te negeren, maar zorg voor afleiding in plaats van troost.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

vuurwerk hond geluid en beeld

 

Zo zorg je voor afleiding…

We noemden eerder al het aanzetten van de tv of radio – eventueel op een wat hoger volume dan normaal – als afleiding.  Maar je kan meer doen om de aandacht van je hond ergens anders op te richten. Speel met je dier, betrek hem in de gezelligheid en geef hem een lekker kauwbot. Trekt je dier zich terug op één van zijn veilige plekjes? Dring dan vooral niet aan, blijkbaar voelt hij zich daar nu het veiligst. Blijf echter wel in de buurt.

 

Het laatste avondrondje

Tijdens oudejaarsavond laat je je hond voor het laatst uit wanneer het buiten even wat rustiger is. Op de meeste plekken is er ergens tussen 22.00 uur en 24.00 uur een ‘pauze’ in het afsteken van vuurwerk. Gebruik dat moment voor jullie laatste wandeling van die avond en houd je hond aangelijnd. Zorg dat je hond niet aan de resten van vuurwerk snuffelt. Mogelijk is het niet afgegaan en doet het dat alsnog, of zitten er giftige stoffen in.

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

vuurwerk hond afleiding

 

Oefenen met harde geluiden

Voor dieren met angst voor vuurwerk zijn er cd’s en apps verkrijgbaar. Daarmee kun je je hond aan harde geluiden laten wennen. Maar het trainen moet wel langzaam opgebouwd worden en start je daarom al een paar maanden voor de jaarwisseling. Zet het geluid van de cd of app eerst op een laag volume. Speel en knuffel met je hond terwijl de geluiden op de achtergrond afgespeeld worden. Doe dit drie keer per dag en beloon je hond met snoepjes, spelen en knuffelen. Gaat dit goed? Dan kun je het volume iets verhogen.

 

Rustgevende medicatie

Als je hond tijdens de jaarwisseling te veel stress ervaart, kan dat gevaarlijk voor zijn gezondheid zijn. Overweeg in dat geval rustgevende medicatie of supplementen, maar overleg altijd eerst met een dierenarts voordat je dit toepast.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

 

Ook interessant voor jou: