Anti-allergie honden- en katten, ook wel hypoallergeen genoemd, blijken niet te bestaan. Vaak wordt geclaimd dat naakthonden – en katten, en de speciale vacht van Labradoodles allergische reacties voorkomen. Maar wat blijkt? De allergie heeft niets met honden -of kattenharen te maken. 

 

De waarheid achter anti-allergie honden en katten

Honden- en kattenrassen die niet verharen of geen haar hebben, krijgen ten onrechte het label “hypoallergeen”. De vakgroep Allergologie maakt zich grote zorgen. Wetenschappelijke onderzoek toont namelijk aan dat dit label onzin is. 

De dieren wekken wél allergische reacties op. De klachten worden veroorzaakt door eiwitten in speekselklieren, talgklieren en alle andere lichaamssappen, niet door allergenen uit de vacht.

 

Hypoallergene dieren evenveel allergenen

Hypoallergene dieren blijken net zo veel allergenen aan hun omgeving af te geven als ‘gewone’ huisdieren. Het is daarom een illusie dat anti-allergie honden – en katten geen klachten kunnen geven.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

anti allergie honden katten omgeving

Maar als een dier niet verhaard worden allergenen toch niet verspreid?

De allergenen die honden en katten uitscheiden worden ook via huidschilfers door het huis verspreid. De concentratie van allergenen in de lucht bleek in huizen met ‘hypoallergene’ huisdieren net zo hoog als in huishoudens met ‘gewone’ huisdieren.

 

Baasje opeens geen allergische klachten meer…

Ondanks dat er geen wetenschappelijk bewijs voor is gevonden, geven veel baasjes aan dat ze dankzij hun ‘hypoallergene’ hond of kat geen klachten meer hebben.

Wetenschappers en artsen geven daar twee mogelijke verklaring voor:

  • Persoon dacht allergisch voor honden of katten te zijn, maar blijkt een andere allergie te hebben.
  • Een placebo-effect:

Hoogleraar gezondheidspsychologie Andrea Evers legt dit uit in een aflevering van De Kennis van Nu over hypoallergene honden… “Het geloof dat een bepaalde hond een positief gevolg heeft voor je gezondheid, kan een daadwerkelijk effect daarop hebben.” 

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

anti honden en katten afscheid

 

Verdrietig voor baas en dier

Dat bepaalde honden – en kattenrassen ten onrechte als hypoallergeen bekend staan, zorgt voor nogal wat leed. Zowel bij de huisdieren zelf als bij hun verzorgers. 

Nadat het dier in huis is gehaald, zal al snel blijken dat een gezinslid alsnog gezondheidsklachten krijgt. Daarop moet vaak alsnog afscheid van de hond oef kat worden genomen. Iets wat veel stress bij zowel het huisdier als zijn verzorgers veroorzaakt.

 

Het label “hypoallergeen” zorgt voor ernstige doorfok

Kelly Kessen, als dierenarts verbonden aan Dier&Recht:

“Veel van deze rassen zijn ernstig doorgefokt en lijden aan een groot aantal erfelijke aandoeningen. Een kat zonder vacht is vatbaar voor allerlei huidaandoeningen en de Labradoodle wordt geteisterd door inteelt. Ook voor de dieren is het belangrijk dat de hypoallergene mythe wordt doorgeprikt en dat mensen dit soort dieren niet meer aanschaffen.”

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

anti allergie honden klachten

 

Hoe weet je of je allergisch voor hond of kat bent?

Veel voorkomende symptomen bij een allergie voor honden en katten:

  • rode, brandende en tranende ogen
  • neusverstopping, niezen
  • jeukende ogen, neus en huid
  • eczeem
  • keelklachten
  • hoesten
  • kortademigheid of piepende ademhaling

Natuurlijk heeft niet iedereen alle en dezelfde klachten. Verder kunnen bovenstaande symptomen ook op een andere allergie wijzen. Vermoed je dat je allergisch bent voor honden en/of katten? Vraag je huisarts dan om advies.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Met de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren blijf je op de hoogte van al het nieuws uit de dierenwereld. Meld je snel aan!

Ja, ik wil de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren ontvangen

 

 

Bron: Rapport “De mythe van hypoallergene honden en katten” van Dier&Recht