Ken je dat? Het regent buiten heel erg en het vrouwtje wil naar buiten? Dacht het niet! Veel honden hebben het niet zo op met nat weer, zeker hondenrassen als  teckels staan erom bekend dat ze lieve droge pootjes en buik houden. Maar sommige viervoeters doen er écht alles aan om bij regen óf binnen te blijven, óf zo snel mogelijk weer binnen te komen. Herken jij hun trucjes?

 

Denkbeeldige hondendrol om de regen te ontlopen

Je wilt dat je hond in ieder geval gepoept en geplast heeft voordat jullie weer huiswaarts keren. En dat heeft je dier – die niet bijster enthousiast naast je loopt – in de gaten. Gewoon in de goede houding gaan zitten, even tot 5 tellen en húp, weer overeind. Tijd om naar huis te gaan! En jij als baasje met je zaklamp maar in het donker zoeken om het hoopje op te kunnen ruimen…

 

De klassieke weigering met of zonder regenjas

Hoe de klassieke weigering er bij slecht weer eruit ziet? Die begint al binnen. Zodra jij ook maar enige aanstalten maakt om naar buiten te gaan, komt je hond in actie. Of nou ja, eigenlijk komt hij vooral niét in actie: plat op de buik gaan liggen, de poten wijd. Een variant daarop is heel schrap gaan staan met de pootjes. Soms gaat dit gepaard met dramatische blikken die je door de hondenogen worden toegeworpen: “Hoe kun je me dit aandoen?” Sommige honden beginnen ook spontaan te zuchten van al het leed dat ze op zich af zien komen; de haren die nat zullen worden, de pootjes bevuild. Het hondenleven gaat niet over rozen.

En dan hebben we nog de klassieke weigering met regenjas. Die kan twee kanten opgaan. Er zijn honden die weigeren wanneer ze zónder regenjas bij slecht weer naar buiten moeten, terwijl anderen juist de ‘plat op de buik’-houding aannemen zodra ze een regenjas aankrijgen. Bij viervoeters die niet bij slecht weer naar buiten te krijgen zijn, kan het wel lonen om outdoorkleding te proberen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

hond regen naar buiten

Onopvallend van richting veranderen

Heeft een hond zijn tweebener binnen duidelijk laten weten niet de regen in te willen, dan verwacht je eenmaal buiten misschien hetzelfde gedrag. Toch gaat dat niet altijd op. Sommige viervoeters doen juist het tegenovergestelde, althans dat doen ze je geloven. Eenmaal een eerste stap over de drempel gezet, rennen ze plotseling naar het eerste boomperkje, grasveldje of gootje en maken je duidelijk: “Toch maar  goed dat we hier naartoe zijn gegaan want ik moet…nu! Misschien doen ze echt een plas, maar faken komt ook voor. En let op, dit gebeurt op een moment dat je binnen al medelijden hebt gekregen met dat arme schepsel. Vervolgens snuffel je als hond gewoon superintensief een snellere weg naar huis en ‘opeens’ staan jullie weer bij de voordeur. Als baasje ga je dan vaak over stag, zeker door de blik die je vragend aankijkt. “Kom op, deur open en weer lekker warm op de bank.” Truc gelukt. 😉

 

De ophouders

Wel eens geprobeerd naar de wc te gaan terwijl je je ergens enorm aan ergerde? Juist, ook sommige honden hebben daar moeite mee. De categorie ‘ophouders bij regen’ bestaat uit viervoeters die simpelweg weigeren om  op een natte grond te hurken, en uit honden die door de regen zo gepikeerd zijn dat ze niet voelen dat ze hun behoefte moeten doen. Zeker in het laatste geval wil het nogal eens gebeuren dat je hond, eenmaal binnen, direct gaat zitten om daar zijn ‘brownie’ te leggen.

 

Bij thuiskomst goed afdrogen, ook de oorschelpen

Eenmaal thuis van een wandeling met je hond in de regen droog je hem goed af. Denk daarbij ook aan de oorschelpen. Zeker bij dieren met hangende oren kan er anders snel een oorontsteking ontstaan. Lekker drogen en daarna samen weer opwarmen.

 

Spelen in de modderplassen

Niet alle honden hebben een hekel aan regen, in tegendeel. Zeker de echte waterratten, zoals bijvoorbeeld labradors, kunnen hun geluk niet op bij nattigheid. Want denk je eens in; al die water- en modderplassen!

“Het leven is één groot regenfeest als je niet om druppels en viezigheid geeft.”

Honden die dit levensmotto aanhouden, hebben wel regelmatig een stevige wasbeurt nodig. Maar ach, als je viervoeter maar gelukkig is.  😉

 

nieuwsbrief