Heb je wel eens gehoord van deze kat? Hij behoort tot een van de mooiste dierenfamilies, maar is relatief onbekend in vergelijking met tijgers en leeuwen. De ocelot fascineert met zijn vacht, zijn indrukwekkende jachtkunsten en zijn goddelijke geschiedenis.

Familiebanden

De ocelot behoort tot de pardelkatten. Zijn wetenschappelijke naam Leopardus pardalis is misleidend, omdat de luipaard niet nauw verwant is aan de pardelkatten. Tot de pardelkatten behoren onder meer de tijgerkat, de margay en de nachtkat.

American dream

De ocelot komt alleen voor op het Amerikaanse continent, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Een kleine populatie leeft in het zuiden van Texas. Fossielen hebben aangetoond dat de ocelot vroeger ook in de Verenigde Staten op veel plekken voorkwam en onder andere in Florida, Arizona en Louisiana leefde. De grootste populatie ocelotten leeft vandaag de dag in Zuid-Amerika, in het Amazonegebied.

Net een kameleon 

De kleur van een ocelot hangt af van de omgeving waarin hij leeft. Bij dieren in het regenwoud is de vacht oranje tot okerkleurig, bij bewoners van droge regio’s is deze meer grijs. De vacht op de buik is altijd lichter, meestal wit. De schakering in de basiskleur zorgt ervoor dat de ocelot zich goed kan camoufleren in zijn leefgebied.

Meesterlijk jager

Als jager is de ocelot een zeer veelzijdig talent. Hij kan uitstekend klimmen, sluipen en loeren. Onderzoekers hebben vastgesteld dat een ocelot 30 tot 60 minuten lang volledig stil kan zitten in afwachting van het juiste moment om toe te slaan – wanneer de prooi binnen handbereik is. American Dream De ocelot komt alleen voor op het Amerikaanse continent, vooral in Midden- en Zuid-Amerika. Een kleine populatie leeft in het zuiden van Texas. Fossielen hebben aangetoond dat de ocelot vroeger ook in de Verenigde Staten op veel plekken voorkwam en onder andere in Florida, Arizona en Louisiana leefde. De grootste populatie ocelotten leeft vandaag de dag in Zuid-Amerika, in het Amazonegebied.

Prachtig patroon

Het prachtige patroon waarmee de vacht van de ocelot versierd is, is opvallend; ringen en vlekken, stippen op de poten en mooie lijnen op de benen en het gezicht. Daarnaast heeft hij lichte plekken in zijn vacht en witte vlekken aan de achterkant van zijn oren. De tekening van iedere ocelot is anders en absoluut uniek.

Mythen & goden

De ocelot speelde een rol in de mythologie van de hoogontwikkelde Azteken en stond in hun kalender als een heilig dier. De klauwen en vacht van de ocelot werden gebruikt voor ceremoniële kleding en de slangengod Quetzalcoatl draagt op sommige afbeeldingen oorbellen gemaakt van de klauwen van een ocelot. Het woord ocelot komt dan ook uit het Nahuatl, de taal van de Azteken.

Sprong in het diepe

Aan land is de ocelot buitengewoon succesvol in de jacht, waarbij hij buideldieren, agoeti’s, neusberen, brulapen, luiaards en leguanen buitmaakt. Maar hij schuwt – indien nodig – ook niet de sprong in het water, want ocelotten zijn zeer goede zwemmers. In het water vangen ze heel behendig vissen en zelfs kleine kaaimannen.