Veel hondeneigenaren ervaren dat hun hond tijdens het wandelen wordt afgeleid door andere honden. Waarom zijn honden tijdens hun wandeling zo bezig met andere honden en hoe kan je jouw hond leren om andere honden te negeren tijdens het wandelen?

Jong geleerd is oud gedaan

Alles wat een hond kent, heeft hij geleerd. Op jonge leeftijd leert een hond bekend te raken met van alles: geluiden, omgeving, vreemde voorwerpen, verkeer, vreemde mensen, andere honden etc. Heeft je hond dit op jonge leeftijd (tot 3-4 maanden oud) niet geleerd, dan kan dit op latere leeftijd problemen geven. Hij kan andere honden bijvoorbeeld spannend (gaan) vinden. Doet je hond zijn leven lang van jongs af aan goede ervaringen op, dan zal je hond opgroeien als een onbevangen pup en vervolgens jonge hond. Op latere leeftijd komen zijn raskenmerken en persoonlijke voorkeuren meer aan het licht. Dan kan zich bijvoorbeeld waaksheid ontwikkelen, als je hond hier genetisch aanleg voor heeft.

Vriend of vijand?

Heeft een pup geleerd dat andere honden leuk zijn, dan zullen de honden tijdens de wandelingen voornamelijk worden gezien als zijn vrienden. Dit kan ertoe leiden dat hij graag overal op af wil. ‘Hé leuk, een hond: laten we gedag gaan zeggen!’ Gedag zeggen is natuurlijk niet bij elke andere hond een goed idee, dus je wilt je enthousiaste (jonge) hond ook leren dat hij soms andere honden
beter kan negeren. Maar het tegendeel kan ook zorgen voor trekgedrag richting andere honden. Vindt jouw hond andere honden spannend of eng, dan zie je vaak dat ook dan je hond naar andere
honden toe wil gaan. Voor mensen is dit vaak niet goed te begrijpen, maar honden hebben deze neiging vaak wel. Soms blijft het niet bij trekken in de richting van de andere hond. Je hond kan hierbij ook blaffen, grommen, uitvallen etc. Denk dus niet te snel dat als jouw hond richting soortgenoten trekt, hij die andere hond dus heel leuk vindt. Dit is namelijk zeker niet altijd het geval.

Aanleren ander gedrag

Wat de oorzaak ook is, of jouw hond alle honden ziet als vrienden of als vijanden, je zult waarschijnlijk graag willen dat je hond andere honden leert negeren. Hoe kan je dat doen?
1. Verwachtingen managen: Als je hond verwacht dat jullie op elke andere hond aflopen, leert hij ook een bepaalde verwachting aan. Om deze verwachting niet in stand te houden, kan je je hond leren dat je vaak aan honden voorbijloopt zonder ze te begroeten. De verwachting dooft dan uit bij jouw hond, waardoor hij sneller zal leren rustig aan andere honden voorbij te lopen.
2. Leer je hond oefeningen die ervoor zorgen dat hij zijn aandacht op jou vestigt en niet op de andere hond: Als je dit gedrag beloont, zal je hond steeds vaker kiezen om aandacht aan jou te geven in plaats van aan een andere hond. Let op: Gedrag heeft tijd nodig om in te slijten en je oefeningen zullen in moeilijke situaties niet altijd altijd succesvol zijn. Dit hoort erbij. Als wij iets nieuws leren gaat het ook niet vanzelf.

Dit artikel is geschreven door Judith Fick van Hondentaak (www.hondentaak.nl) Heb je vragen over het gedrag van je hond of de training? Mail dan naar: info@hondentaak.nl