Keizers en koningen zijn er in de mensenwereld meer dan genoeg. Maar ook in het dierenrijk komen we deze titels regelmatig tegen. We hebben een paar speciale gevallen voor je geselecteerd om even kennis mee te maken.

 

1. Oostelijke keizerarend

Keizerarend

Gezien zijn naam zou je denken dat hij de grootste of de sterkste onder de arenden is. De steenarend is echter groter en krachtiger dan de keizerarend. Zijn wetenschappelijke naam, Aquila heliaca, stamt zeer waarschijnlijk af van Helios, de zonnegod. In de Europese talen heeft hij echter het woord ‘keizer’ in zijn naam meegekregen.

 

2. Keizertamarin

Keizertamarin

Keizertamarins zijn klein en een van de opvallende tamarinsoorten door hun opvallende witte snor, die contrasteert met hun zwarte gelaat. Aan de overeenkomst met deze snor en die van keizer Wilhelm II van Duitsland dankt de keizertamarin zijn naam. Ook de oranje staart is erg opvallend en misschien zelfs wel modieus.

 

3. Keizerspinguïn

Keizerpinguin

Niet alleen vanwege zijn indrukwekkende grootte (ruim een meter) en gewicht (ruim 35 kilo), maar ook omdat hij het enige gewervelde dier is dat onafgebroken in de ijswoestijnen van Antarctica leeft, heeft hij zijn naam verdiend. Hij brengt op de Zuidpool zelfs zijn nakomelingen groot. Het broedwerk wordt de eerste weken puur door de mannetjes gedaan. Zonder de warmte van papa’s beschermende buikplooi zou het ei binnen enkele minuten bevriezen.

 

4. Keizervis

Keizervis

Keizersvissen maken grote indruk met hun enorme veelvoud aan kleuren. De jonge dieren zien er volledig anders uit dan de volwassenen: zij hebben vooral witte, concentrische strepen en bogen op een blauwzwarte ondergrond. De volwassen vissen zijn langgerekt en dun, hebben een gekleurde boog rond de ogen en gele en blauwe strepen op hun lichaam.

 

5. Koningsparadijsvogel

Koningsparadijsvogel

De mannetjes hebben bij deze paradijsvogelsoort een werkelijk schitterend verenkleed – de vrouwtjes zijn onopvallend bruin. De twee middelste staartveren zijn veel langer dan de rest en lopen uit in een ronde vorm. De verlengde staartveren zijn smaragdgroen en dienen ter verleiding tijdens de balts.

 

6. Grote keizerlibel

Grote keizerlibel

De grote keizerlibel kom je ook bij ons tegen: zo goed als altijd in beweging en met een enorm uithoudingsvermogen. Het achterlijf is groen of blauw met aan de bovenzijde een donkere lengtestreep.

 

7.  De koning der dieren

De koning der dieren

De grootte en de manen van het leeuwenmannetje geven het dier een imposant uiterlijk, waardoor de leeuw in grote delen van de wereld bekendstaat als de koning der dieren. In Europa heeft hij deze rol overigens pas in de loop van de middeleeuwen overgenomen van de bruine beer.

 

8. Koningscobra

Koningscobra

 

Dit is een slang die andere slangen eet. Als langste giftige slang ter wereld van ruim vijf meter, kan hij zich oprichten tot een hoogte van anderhalve meter. Een beet van de koningscobra kan de grootste dieren doden, zelfs fatale beten bij een volwassen olifant zijn bekend. Mensen worden maar heel zelden aangevallen.

 

9. Alexandra’s vogelvlinder

Alexandra’s vogelvlinder

Alexandra’s vogelvlinder is een dagvlinder die is vernoemd naar Alexandra van Denemarken, voormalig Brits koningin. Ze is een van de grootste en mooiste vlinders ter wereld. Helaas is dat haar bijna fataal geworden want haar aantallen nemen gestaag af. Zij is extreem gewild bij verzamelaars en haar leefgebied op Papoea-Nieuw-Guinea wordt steeds kleiner door het kappen van bossen.

 

10. Koningskrab

Koningskrab

De rode koningskrab is één van de grootste krabsoorten met een spanwijdte van bijna twee meter. Hij leeft in de Beringzee. De rode koningskrab is helaas één van de meest populaire krabsoorten voor consumptie. De kleur van de rauwe rode koningskrab is crèmewit met een bruine kleur aan de bovenkant. Tijdens het kookproces verandert het bruin in een rode kleur, waaraan de rode koningskrab zijn naam te danken heeft.

bron: Hart voor Dieren

nieuwsbrief dierentips