De Bengaal werd in de jaren zestig gecreëerd door de Amerikaanse geneticus Jean Mill. Ze wilde een kattenras vormen met de uiterlijke eigenschappen van een wilde kat. Ontdek meer over het karakter, de aard, en het houden en verzorgen van de Bengaal:

 

Kenmerken van de Bengaal

Een overzicht van de algemene kenmerken van de Bengaal:

  • Grootte: klein tot middelgroot
  • Gewicht: poes: 4 kg, kater: tot 7 kg
  • Vachtlengte: kort
  • Vachtkleuren: bruin, sneeuw, zilver
  • Oogkleur: groen, geel, blauw
  • Land van herkomst: Verenigde Staten
  • Bewegingsdrang: groot
  • Luidruchtigheid: gering

 

Uiterlijk van het Bengaalse kattenras:

Bengalen (ook wel Leopard Bengaal of soms Leopardette genoemd) zijn erg gespierd en sterk, maar slank. Hun achterpoten zijn lang en sterk, vandaar dat ze uitstekend kunnen springen. Het hoofd van de katten is rond, maar lijkt niet zwaar. De oren zijn klein en staan ver uit elkaar. De staart  is kort tot middellang en heeft een afgeronde punt.

 

De vacht van dit kattenras

Marble (marmer) Bengalen hebben bredere strepen dan de Spotted Tabby’s (Cypers met stippen). De gevlekte of gestroomde vacht is kort bij volwassen katten, maar erg dicht, heerlijk zacht en zijdeachtig. Kittens hebben daarentegen een iets grovere vacht. Erkende kleuren zijn Bruin, Sneeuw en Zilver en hun variaties, waaronder Black Spotted Tabby, Lynx Point, Marble, Mink, Seal Lynx Point Spotted en Sepia Spotted Tabby.

 

Karakter van Bengaal

Bengalen zijn levendige en zelfverzekerde katten, en daarnaast heel slim en ingenieus. Ze leren snel en ook ‘vertellen’ ze je duidelijk wat ze wel en niet leuk vinden. Bengalen hebben nog altijd hun natuurlijke instincten. Ze vinden het leuk om te klimmen en houden van water. Daarnaast hebben ze veel behoefte aan spelen.

De vachtkleuren kunnen van invloed zijn op het karakter. Van de sneeuwvachtkatten wordt wel gezegd dat ze wat zachter en meer aanhankelijk zijn dan bruine exemplaren.De vachtkleur sneeuw zou een rustiger karakter hebben dan de bruine bengalen.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Bengaal 2

 

 

De kat in en om het huis

De Bengaal is een zeer onafhankelijke kat, maar heeft natuurlijk wel behoeften waaraan een verzorger moet voldoen. Deze speelse huistijger heeft allereerst een forse klimboom of krabpaal in huis nodig en heel veel afwisseling. Ook een afgeschermd balkon of een beveiligde tuin wordt op prijs gesteld. Dankzij zijn vriendelijke karakter is de Bengaal ook geschikt voor een huishouden met kinderen. De korte vacht van de Bengaal vraagt niet om veel verzorging, maar moet regelmatig worden geborsteld om haarballen te voorkomen.

Ik wil weten welke 9 dingen een kat nodig heeft

 

Gevoeligheid voor ziekten:

Over het algemeen is de Bengaal een robuuste en gezonde kat. Mogelijk kan echter de infectieziekte Feline Infectieuze Peritonitis (FIP) optreden. Deze ziekte veroorzaakt buikvliesontsteking, welke fataal kan zijn. In tegenstelling tot de meeste huiskatten kunnen Bengalen erg gevoelig zijn voor bacteriën in voedsel. Symptomen van vergiftiging zijn braken, diarree en koorts. Ga bij de eerste tekenen hiervan met je kat naar een dierenarts.

 

Oorsprong van de Bengaal:

De Bengaal is een relatief jong ras, gecreëerd door de Amerikaanse geneticus Jean Mill. Zij wilde een nieuw kattenras  met veel karakter- en uiterlijke eigenschappen van wilde katten. Daarom kruiste zij onder meer de California Spangle en Aziatische wilde katten met huiskatten in de jaren zestig.

De Spotted Bengaal-poes genaamd ‘Kinkin’ zou afkomstig zijn van de eerste paring. Zij groeide op in een nest van ‘normale’ kittens. De kleine kat zou daardoor haar temperament wat verliezen, en hoewel ze eruitzag als een luipaardje zou het diertje enigszins over ‘huiselijke gewoonten’ beschikken. Jean Mill kruiste uiteindelijk de kleine Kinkin weer met haar zwarte vader. Kinkin kreeg toen een nestje met een gespikkeld kitten.

Pas in de jaren tachtig werd de Bengaal erkend als een raskat.

 

Meer katteninfo

Overweeg jij een Bengaal of andere kat te adopteren? Verdiep je dan in de verzorgingstips voor katten, zodat je hem een gezond en gelukkig leven kunt bieden.

Ja, ik wil de verzorgingstips voor katten lezen.

 

 

 

Bron:  Hart voor Dieren Magazine