Het vergeten kantelraam, een op een kier geopende deur, het onoplettend binnenlopen van de volière: voeg daar een geschrokken vogel aan toe, en weg is hij! In de winter is dat bijzonder tragisch, want exotische vogels kunnen niet goed overweg met lage temperaturen als ze niet eerst langzaam hebben kunnen acclimatiseren.
Wat nu?
Probeer niet achter de vogel aan te rennen of in een boom te klimmen. Hij zal steeds hoger gaan of in paniek ver van je wegvliegen. Laat het raam in de kamer waarin de kooi of volière staat open staan, want veel vogels komen uit zichzelf terug als ze daarbij net gestoord worden. In die kamer moeten dan dus geen mensen zijn. Ook andere geopende ramen nodigen uit om weer naar binnen te vliegen.
Houd, zo goed al het kan, de vogel in de gaten. Roep hem niet en maak geen handbewegingen, maar kijk goed wat hij doet. Als vogels niet gewend zijn om langere afstanden te vliegen, storten ze meestal neer en verstoppen ze zich in heggen of struiken. Is dat het geval, dan kun je een deken of een jas over de vogel heen gooien en hem dan – met stof en al – weer in veiligheid brengen.
Wacht tot het gaat schemeren
Blijft de gevlogen vogel hoog op een dak of in een boom zitten, wacht dan af tot het gaat schemeren. De meeste siervogels zijn nachtblind en bewegen zich niet meer wanneer ze door het donker omgeven zijn. Je kunt dan ‘s avonds – eventueel met iemand van de brandweer – proberen hem te pakken.
De eerste 72 uur zijn het belangrijkst
Op warmere winterdagen is het ook mogelijk het dier nat te spuiten, want dat maakt het de vogel moeilijk of zelfs onmogelijk om te vliegen, zodat je hem gewoon kunt oppakken.
Als je jouw gevlogen vogel na 24 uur nog niet te pakken hebt gekregen, is het zinvol op flyers of posters op te hangen in de buurt. Je kunt ook melding maken van de vermissing bij het huisdierenregister en online in forums en op vermissingspagina’s. Mogelijk is de vogel bij iemand anders naar binnen gevlogen of werd hij verzwakt op de grond gevonden. Meld de vermissing daarom ook in het plaatselijke asiel en dierenartsen/dierenklinieken.
Geef niet op!
In de eerste drie dagen na de verdwijning zijn de kansen om je vogel terug te vinden het grootst. Geef echter niet op als er binnen die tijd niets gebeurt. Omdat er in de winter weinig vogelgezang te horen is, vallen de roepen van exotische vogels op. Er kan zich dus nog altijd iemand melden die je vogel gehoord heeft.