1 oktober 2024 – Vuurwerk rond Oud en Nieuw is voor mensen vaak een moment van feest en gezelligheid, maar voor dieren betekent het vooral stress en angst. Omdat honden en katten een veel beter gehoor hebben dan wij, ervaren zij vuurwerkknallen als veel heftiger. Daarnaast dragen de onbekende explosies en lichtflitsen bij aan hun schrikreacties. Het is daarom belangrijk om je huisdier ruim op tijd te laten wennen aan vuurwerk door middel van vuurwerktraining, adviseert Monique du Bois, kynologisch adviseur bij Purina. Ook is het nuttig om de stresssignalen van je hond of kat te leren herkennen. Er zijn bovendien praktische tips om ervoor te zorgen dat ook je huisdier de jaarwisseling goed doorkomt.

Huisdieren zijn gewend aan een vast dagelijks ritme. Door de drukte van kerst, met vaak veel bezoek van familie en vrienden, raken ze al uit hun normale doen. Net als ze aan het herstellen zijn van deze hectische periode, breekt de jaarwisseling aan. Deze extra prikkels, zoals vuurwerk, kunnen ervoor zorgen dat ze nog gevoeliger reageren en hevigere angstreacties vertonen. Monique du Bois legt uit: “Honden en katten verstoppen zich vaak uit angst voor vuurwerk. Maar ook andere huisdieren, zoals knaagdieren en konijnen, kunnen zich angstig terugtrekken of juist rusteloos worden.”

vuurwerktraining huisdier

Hoe herken je vuurwerkstress bij dieren?
Hoewel stressgedrag kan verschillen per dier, zijn er enkele algemene signalen waarop je kunt letten. Honden en katten vertonen vaak vluchtgedrag, waarbij ze zich klein maken of willen wegkruipen. Honden kunnen daarnaast hijgen, hun lippen aflikken, rusteloos rondlopen en weigeren te eten. Katten vertonen soms de neiging om buiten de kattenbak hun behoefte te doen. Bij knaagdieren zie je vaak dat ze onrustig heen en weer gaan lopen in hun verblijf.

Vuurwerktraining: stress voorkomen bij de jaarwisseling
Wil je vuurwerkstress bij je huisdier voorkomen? Met ‘vuurwerktraining’ kun je je huisdier laten wennen aan harde knallen, zodat hij minder schrikt tijdens Oud en Nieuw. Op internet zijn vuurwerkgeluiden te vinden die je steeds luider kunt afspelen. Monique du Bois adviseert: “Doe dit terwijl je met je dier speelt of hem eten geeft. Als je merkt dat hij bang wordt, zet het geluid dan iets zachter.” Begin hier ruim op tijd mee en wacht niet tot het laatste moment voor de jaarwisseling. Monique: “Hoe eerder je huisdier aan vuurwerkgeluiden gewend raakt, hoe beter hij voorbereid is op de knallen tijdens Oud en Nieuw.” Voor honden zijn er zelfs speciale vuurwerkcursussen, waar ze leren omgaan met de geluiden, trillingen, geuren en lichtflitsen van vuurwerk.

Tips voor een stressvrije jaarwisseling voor je huisdier:

  1. Sluit ramen, deuren, kattenluikjes en gordijnen: Zorg dat alles goed dicht is, zodat je huisdieren niet kunnen ontsnappen. Het sluiten van de gordijnen helpt ook om ze af te schermen van de flitsen buiten.
  2. Rustige muziek aanzetten: Zet kalmerende muziek of een witte ruis op om de harde vuurwerkknallen te maskeren en je dier af te leiden.
  3. Hond aanlijnen: Wanneer je hond buiten is, zorg er dan voor dat hij aangelijnd is, zodat hij niet weg kan rennen van schrik. Laat je hond ruim voor middernacht uit, zodat hij tijdens Oud en Nieuw binnen is.
  4. Kat binnenhouden: Houd je kat de hele dag op oudejaarsdag en tijdens de jaarwisseling binnen, zodat hij niet schrikt of ontsnapt.
  5. Veilig plekje creëren: Zorg voor een donkere, veilige plek waar je huisdier zich kan terugtrekken. Laat je dier zelf de plek kiezen waar hij zich het veiligst voelt.

Als je huisdier extreem bang is voor vuurwerk, kun je het beste je dierenarts raadplegen. Deze kan tijdens de laatste maanden van het jaar eventueel medicatie voorschrijven om de stress te verminderen. Voor meer informatie over dit onderwerp kun je de PET Talk video bekijken over Huisdieren en Vuurwerk.

 

Lees ook: Vuurwerkangst bij hond en kat