Hamsters, chinchilla’s, cavia’s & co. zien er zo schattig uit, dat we ze het liefst de hele tijd zouden willen knuffelen. Maar vinden ze dat wel leuk?

Eigen voorkeuren

Natuurlijk is er geen eenduidig antwoord te geven op de vraag of kleine dieren aangeraakt willen worden – en zo ja, hoe? Tenslotte zijn dieren, net als wij mensen, individuele wezens met hun eigen voorkeuren. Bovendien zijn ze allemaal verschillend gesocialiseerd en werden ze als baby blootgesteld aan verschillende invloeden. En: de term ‘kleine dieren’ omvat zulke verschillende soorten als konijnen, ratten en chinchilla’s – hoe kunnen er regels zijn die voor allemaal gelden? Toch hebben we een regel gevonden die voor allemaal opgaat en die we graag voorop willen stellen: Het belangrijkste is om de reactie van het dier goed te observeren. En hier dan onmiddellijk op reageren. Met andere woorden: als het dier onrustig is, zich ongemakkelijk voelt of zich angstig gedraagt, dan kun je het beter met rust laten.

Chinchilla

Chinchilla’s moeten niet worden opgepakt, tenzij het echt nodig is. Met onze handen brengen we vet aan op hun fijne vacht. Als het al moet, dan zo: één hand op de staartwortel, de andere onder het lijfje. In ieder geval altijd met veel rust aanraken/ handelen. Chinchilla’s zijn niet erg stressbestendig. Ze kunnen ook plukjes vacht loslaten als ze gestrest zijn. In de natuur gebruiken ze dit mechanisme om aan de greep van roofvogels te ontsnappen.

Hamster

Een tijd lang werd ten onrechte aangeraden om hamsters bij de nekplooi op te tillen, omdat dit zou lijken op de nekgreep van een moederhamster. Dit is echter fout! Mensenhanden zijn hier veel te ruw voor en we kunnen de dieren ernstig verwonden. Pak de hamster op (als dat nodig is) op de vlakke hand en leg de andere hand er voorzichtig beschermend overheen.

Cavia

Verwar het stilhouden van een cavia terwijl je hem aait of oppakt niet met ontspanning of welzijn. Helaas is dit meestal een soort shockstijfheid, omdat cavia’s geen grote knuffelaars zijn. Ze liggen ook zelden dicht tegen elkaar aan zoals konijnen. Voorzichtig aaien (niet over de kop en kin) kan soms werken, maar dan alleen als de cavia jou en je stem goed kent en je helemaal vertrouwt.

Konijn

Opgepakt worden veroorzaakt bij konijnen meestal grote angst en stress. Het zijn grondbewoners en als iemand ze vastpakt en optilt, gaan ze ervan uit dat het een roofdier is (bijvoorbeeld een roofvogel). Als je het konijn echt moet oppakken, leg dan één hand onder zijn borst om zijn voorpootjes vast te houden, en de andere hand onder zijn achterste om hem goed te ondersteunen.

Rat

Veel ratten worden graag op de schouder meegedragen of verstoppen zich onder de trui van hun mens. Daar vallen ze zelfs ontspannen in slaap. Ze houden er veel minder van om echt vastgehouden te worden. Daar zijn ze te zelfstandig voor.

Muis

Als een muis vrijwillig op je hand gaat liggen wanneer je hem in de kooi vasthoudt, kun je het dier voorzichtig oppakken en zachtjes aaien. Let op: muizen zijn bijzonder behendig!

Dit geldt voor allemaal

Het contact mag niet worden geforceerd. Ga naast het verblijf zitten, steek je hand erin en maak voorzichtig contact. Kleine dieren zijn zeer gevoelig en raken snel gestrest.