Deze week gelukkig weer een happy end voor een ongelooflijk ongelukkige hond. Hij werd eerder ternauwernood gered van het dodelijke spuitje, maar er was nog een lange weg te gaan naar een gelukkig leven.
Er waren veel gegadigden en mooie kansen voor Sam, we zijn samen half Nederland rondgereden op bezoek bij potentiële adoptanten. En dat is bijzonder want meestal hebben we het niet voor het uitkiezen. Begrijp me niet verkeerd, we geven niet een dier mee aan zomaar iedereen die zich aanbied als adoptant, maar nu konden we kiezen. Maar het zat ons tegen, van aan het lijntje gehouden worden door mensen met mooie beloftes tot aan onverwachte en vervelende bijtincidenten.
Hij wil de baas zijn
Sam is een zeer mooie hond met een leuke uitstraling en hij heeft een grote voorkeur voor alles wat mens is. Maar hij heeft ook andere kant. Hij is een hond met een complex karakter en nog complexer verleden, dat hem heeft gemaakt wat hij van nature niet is: een hond die de baas wil zijn in iedere situatie. Ik heb het hier bewust niet over dominantie want zijn gedrag komt voort uit angst, opwinding en frustratie. Wanneer je als hond in een nare, stressvolle situatie terechtkomt, kun je twee dingen doen: vechten of vluchten. En Sam koos voor vechten.
Wat te doen met een hond die bijt? Veiligheid voor mens en dier moet altijd voorop blijven staan. Maar ook deze hond verdient een eerlijke kans op een mooi hondenleven. In situaties waarin het gedrag en vertrouwen van een hond zodanig verstoord is als bij Sam, is het mijn ervaring dat alleen andere honden zo’n dier weer op de rails kunnen zetten. Sam moet leren dat hij niet in iedere situatie de overhand kan hebben en krijgen, ook al komt die behoefte aan controle voort uit angst en frustratie.
Honden onder elkaar
Honden onder elkaar hebben een uniek vermogen om kort en krachtig aan elkaar duidelijk te maken waar de grenzen liggen en dat deze grenzen ook worden gehandhaafd. Dan heb ik het natuurlijk over honden die sociaal zijn onder elkaar: Zet nooit een vechter zomaar bij een paar andere honden met het idee dat zij wel een pacifist van hem zullen maken!
Wanneer een hond weer moet leren te vertrouwen en functioneren in onze mensenwereld, moet hij eerst leren wat het ook al weer betekent om een hond te zijn. Waarom? Omdat alles wat mensen een gestrest dier proberen duidelijk te maken voor de hond op dat moment totaal onbegrijpelijk is.
We vochten voor Sam en wanhoopten met hem. Een hond met dergelijke specifieke behoeftes kun je immers niet zomaar herplaatsen. Maar we vonden uiteindelijk een plekje bij twee geweldige mensen met een heel groot hart en veel honden. Een plek waar hij niets hoeft, voor altijd mag blijven, waar hij kan leren van soortgenoten en waar hij beperkt contact heeft met mensen.
Welk ras is Sam?
Ik heb tot nu toe achterwege gelaten wat het ras van Sam is. Had u zich al een voorstelling gemaakt van hem? Meestal heb ik te maken met hondenrassen die voorkomen op de Lijst Hoog Risico Honden, vandaar ook dat ik me inzet voor het Big Smile Project, waar het motto is dat iedere hond een eerlijke kans verdient. Dit willen we waarmaken door het realiseren van een gespecialiseerde opvang voor moeilijk of niet herplaatsbare honden op de HR-lijst.
Er zijn algemene waarheden over honden. Een belangrijke wat mij betreft is: ze hebben allemaal tanden in hun bek, ongeacht het ras. Verbaast het u als ik vertel dat Sam een Border Collie is? Niet het soort hond dat ik vaak tegenkom als vrijwilliger in een asiel en bij Stichting Dier en Project. En toch, in mijn zoektocht naar een geschikte baas voor Sam kwam ik erachter dat er veel Border Collies zijn die niet functioneren in een huiselijke situatie. Ze zijn slachtoffers van hun eigen succes en populariteit. Men vergeet helaas vaak dat deze honden zeer specifieke behoeftes hebben.
Begrijp me niet verkeerd, er is niets mis met Border Collies. Maar net als de Stafford, Rottweiler, Boerboel en Cane Corso zijn het honden die gefokt zijn voor een bepaalde taak en ze hebben daarom een baas nodig met ervaring en begrip voor de behoeftes van ras.
Maaike van Rooy
Big Smile Project
Meer weten? Big Smile Project
Helpen? Doneeractie
Lees de reportage over het Big Smile Project in Hart voor Dieren