Vandaag is het blue monday! Uit onderzoeken is gebleken dat dit de deprimerendste dag is… Om jullie wat op te vrolijken, hebben we leuke weetjes en foto’s opgezocht van blauwe dieren!

#1

Ken je de Stellers Gaai? Deze vogel komt vooral voor in de wouden van Yosemite. Hij is gek op etensresten, zoals bijvoorbeeld koekjes. Het zijn erg luidruchtige vogels. Foto: Kai Schreiber

#2

De blauwe pijlgifkikker komt alleen in een deel van Suriname voor. De felle kleur geeft aan dat deze kikker giftig is. Voor mensen is de kikker niet echt gevaarlijk. De blauwe pijlgifkikker wordt niet groot: zo’n vijf centimeter. Foto: B. Smith

#3

De blauwe pauw is een erg kleurrijke siervogel. Het mannetjes hebben blauw voorlichaam. Het zijn alleseters en je maakt ze blij met insecten, bessen en zaden. Wist je dat een pauw ook kan vliegen?

#4

De bosbeekjuffer komt in heel Europa voor. Het beestje heeft een lengte van 45 tot 49 mm. In Nederland staat de bosbeekjuffer op de Nederlandse Rode Lijst (Libellen) als bedreigd.

#5

De blauwe ara (hyacinthara) is de grootste vliegende papegaaiensoort. De papegai heeft een lengte van 90 tot 100 centimeter en kan tot anderhalve kilo wegen. Het leefgebied van de blauwe ara ligt in Paraguay, Bolivia en Brazilië.

#6

Niet helemaal blauw, maar wel opvallende blauwe poten! We hebben het uiteraard over de blauwvoetgent. Het is een zeer tamme zeevogel. Naast blauwe poten, heeft ie ook een blauwe snauvel. Opvallend: de vrouwtjes zijn groter dan de mannen.

#7

Zeesterren zijn er in vele soorten en maten. Er leven ook blauwe zeesterren. Wist je dat verloren of beschadigde lichaamsdelen teruggroeien?

#8

De grasparkiet komt veel voor in Australië. Ze leven daar in hele grote groepen. Wist je dat deze vogel behoort tot de papegaaiachtigen?

#9

And last but not least: de ijsvogel. Lekker opvallend vogeltje, vind je niet? Deze vogel komt ook voor in Nederland. De meeste ijsvogels leven daarentegen in de tropen.