Katten zijn onze beste vrienden, maar soms lijken ze net een beetje mysterieus. Begrijpen we echt wat ze proberen te zeggen? Ontdek samen met ons de ware reden achter het spinnen, kwispelen miauwen en andere kattentaal-mysteries.

1. Een ‘kwispelende’ kattenstaart betekent een goede bui of speelsheid

Onjuist. Staartdracht en staartbeweging zijn belangrijke onderdelen van het expressieve gedrag van een kat, maar ‘kwispelen’ met de staart is geen teken van genot of bereidheid om te spelen. Het tegenovergestelde is het geval, want dergelijke bewegingen van de staart tonen een opwindingstoestand van de kat aan. Innerlijke spanning komt tot uiting in de bewegingen van de staartpunt, een hoge mate van opwinding toont zich in het zwiepen van de hele staart. Hoe schokkeriger en sneller de bewegingen, hoe hoger de opwinding en een aanval kan dan niet meer worden uitgesloten.

2. Katten spinnen alleen als ze gelukkig en tevreden zijn

Deels onjuist. Spinnen wordt vaak gezien als een teken van welzijn – en inderdaad; katten spinnen wanneer ze zich comfortabel en ontspannen voelen. Maar niet alleen dan. Katten spinnen ook vaak als ze ernstig ziek, gewond, bang, bedreigd of zelfs stervend zijn, dus in situaties waarin ze zich helemaal niet op hun gemak voelen. Sommige katten hebben zelfs geleerd om dingen te bedelen door een boventoon aan het spinnen toe te voegen.

3. Bij het nekvel pakken als opvoedingstruc imiteert de moederpoes en is daarom zeer effectief

Onjuist. Kattenmoeders voeden hun kittens niet op met de nekgreep. Ze vervoeren hun kittens door het hoofd en de nek voorzichtig vast te pakken. De kittens maken zichzelf klein zodat ze de grond niet raken. Bij volwassen katten wordt de nekgreep gebruikt tijdens het paren wanneer de kater de poes vasthoudt. Als een uitnodiging om te spelen, pakken katten soms een kleine huidplooi van een soortgenootje voorzichtig vast terwijl ze vervoeren hun kittens door het hoofd en de nek voorzichtig vast te pakken. De kittens maken zichzelf klein zodat ze de grond niet raken. Bij volwassen katten wordt de nekgreep gebruikt tijdens het paren wanneer de kater de poes vasthoudt. Als een uitnodiging om te spelen, pakken katten soms een kleine huidplooi van een soortgenootje voorzichtig vast terwijl ze elkaar voorzichtig wassen.

4. Mijn kat verstopt zich altijd wanneer er bezoek komt. Het wordt tijd dat hij zijn angst confronteert en deze
overwint!

Onjuist. Verbergen is de belangrijkste strategie van een kat als hij bang is. Als hij niet kan vluchten en zich moet verstoppen, blijft de aanval een laatste redmiddel wat betreft zelfverdediging. Katten leren niet om minder bang te zijn als ze in deze paniekmodus verkeren, net zomin als mensen hun fobie kwijtraken door opgesloten te worden in een kamer met spinnen. De kat leert veel eerder wanneer hij zich veilig voelt, de situatie kan observeren en een gevoel van controle heeft. Vooral verhoogde zitplekken zijn hiervoor geschikt.

5. Als katten hun buik tonen, is dat een bewijs van vertrouwen

Juist. Katten die op hun zij of rug liggen en hun buik laten zien, zijn in ieder geval voldoende vertrouwd met de situatie dat ze deze open en kwetsbare houding aannemen. Angstige katten proberen over het algemeen hun lichaam te verkleinen, waarbij ze hun poten en staart onder zich stoppen. Comfortabel ontspannen katten in een voldoende warme omgeving liggen graag languit te luieren. Maar let op: dit is geen expliciete uitnodiging om het dier te aaien!

6. Katten miauwen alleen om onze aandacht te krijgen

Overwegend juist. Volwassen katten miauwen alleen als ze in de buurt van mensen zijn. Katten communiceren heel intensief met elkaar via lichaamstaal en gezichtsuitdrukkingen, veel minder met hun stemgeluid. Omdat wij mensen daar erg gevoelig voor zijn, leren katten al vrij snel dat miauwen de beste manier is om aandacht te krijgen. Hoe trainbaar katten ook zijn, ze gebruiken dit gedrag dat eerder goed heeft gewerkt in veel situaties wanneer ze iets van mensen nodig hebben.

7. Katten en honden kunnen niet met elkaar overweg – ze zullen altijd langs elkaar heen ‘praten’

Onjuist. Net als met mensen moeten katten van jongs af aan gesocialiseerd worden met honden. In het ernstigste geval kunnen honden een groot, zelfs dodelijk gevaar voor hen zijn. Wanneer katten tijdens hun ontwikkeling in de buurt van honden zijn, leren ze met ze te spelen en te communiceren. Zo’n jeugdvriendschap wordt niet noodzakelijkerwijs overgedragen op andere honden – dat zou ook potentieel gevaarlijk zijn. Maar een kat die eenmaal ‘tweetalig’ is grootgebracht, kan honden begrijpen en vaak goed met hen omgaan