Ze zijn intelligent, maken zich niet druk om onnozele dingen en doen zich niet anders voor dan ze zijn. Van dieren kunnen wij nog heel wat leren! 10 wijze levenslessen die huisdieren ons aanreiken.

 

 

1 Blijf nieuwsgierig en leergierig

levenslessen van dieren

Soms zou het goed zijn om de wereld door andere ogen te zien en even nieuwsgierig te blijven als tijdens je eerste levensdagen. Blijf je bijvoorbeeld verwonderen over de pas bloeiende bloem of de mier die zigzaggend zijn weg terug naar huis vindt. Net als onze huisdieren die hun omgeving elke dag opnieuw beleven. Zo beleef je geluksmomentjes keer op keer.

 

 2. Leven in het hier en nu

levenslessen hond

Wat voor ons mensen vaak zo moeilijk  is, is iets waar dieren echt goed in zijn:  leven in het hier en nu. Pak een bal op en wees gewoon blij – maak je geen zorgen over wat er over vijf minuten zal gebeuren. Focus en ervaar.

 

3. Onthaasten

wat we van dieren leren kunnen

Dieren haasten zich niet, ze doen alles in hun eigen tempo. Heb je ooit geprobeerd om dingen in jouw eigen tempo te doen? Zonder te haasten? Zonder te stressen? Je komt net zo goed op je bestemming aan en gegarandeerd bespaar je je lijf heel wat ongezonde spanningen.

 

4.Wees jezelf

dierenwereld lessen

Denk je dat een dier erover nadenkt of hij goed op de foto staat, of wat anderen van hem vinden? Niet dus. En dat is ook precies waar wij ons minder  zorgen over zouden moeten maken. Van dieren kunnen we leren om echt authentiek te zijn.

 

5. Geniet van kleine dingen

levenslessen konijn

Heb je ooit bewust waargenomen hoe blij je cavia is met een stukje komkommer? Hoe enthousiast je konijn aan die eerste verse paardenbloem knabbelt? Doe het zelf ook! Geniet bewust van een stukje chocolade of van het mooie uitzicht tijdens een wandeling.

 

6. Onvoorwaardelijke liefde

levenslessen eeuwige trouw hond

Het klinkt een beetje afgezaagd om te zeggen dat dieren – en in het bijzonder honden – ons onvoorwaardelijke liefde tonen. Maar iedereen die het heeft meegemaakt, kan dit alleen maar bevestigen! Het maakt het dier niet uit hoe succesvol we zijn op het werk en of we ons aan ons dieet hebben gehouden. Ze houden niet van ons vanwege ons succes, ons uiterlijk, ons geld. Maar gewoon omdat ze bij ons horen.

 

7. Zeg eens dag tegen sociale etiquette

levenslessen sociaal

De bijeenkomst sleept zich voort, de ouderavond is saai. Lekker gapen – dat zou je goed doen. Het werkt natuurlijk niet in elke situatie, maar we kunnen echt iets leren van onze huisdieren, die gewoon openlijk doen waar ze zin in hebben op dat moment.

 

8. Zonder inspanning geen succes

levenslessen puppy

Er is weinig zo moeilijk als gedisciplineerd zijn. Een uitzondering hier, een speciaal geval daar – het is gewoon te verleidelijk. Maar met een hond leer je dat consequent zijn de moeite waard is. En hoeveel gemakkelijker het alledaagse leven daardoor kan zijn.

 

9. Observeren en onderdompelen

leren van bosdieren

De dierenwereld is precies dat: een wereld op zich. En het is zo goed om jezelf gewoon onder te dompelen in deze wereld. Bekijk de vissen in een rivier. Kijk toe terwijl de kat zichzelf met toewijding poetst. Luister goed als cavia’s enthousiast zijn. Aanschouw hoe het alledaagse leven voor bosdieren eruit ziet. Kortom;  probeer in de dierenwereld te ‘zijn’.

 

10. Je bewust zijn van je lichaam

levenslessen beweging kat

Sommige mensen hebben een smartwatch nodig die hen eraan herinnert op te staan uit hun bureaustoel en een stukje te gaan lopen. En andere mensen hebben katten. De rek- en strekoefeningen die katten vol overgave doen, zijn allemaal oefeningen die we zouden moeten overnemen en in ons dagelijks leven zouden moeten integreren.

 

11. Leren van dieren

De 10 dingen die wij van dieren kunnen leren, is slechts een greep uit een eindeloze lijst. Zowel thuis als in de wildernis kunnen deze planeetbewoners je inzichten geven en inspireren.  Laten we uiterst zuinig zijn op de natuur en dierenwereld, koester ze en bescherm ze zoveel als je kunt.

 

nieuwsbrief dierentips