De ziekte van Weil valt onder een verzamelnaam van verschillende ziektebeelden: Leptospirose. Voor honden is de ziekte heel gevaarlijk. Maar waarom word je daar vooral in de zomer voor gewaarschuwd? Alles over besmetting, de symptomen, vaccinatie en overige beschermingsmaatregelen tegen de ziekte van Weil.
Wat is de ziekte van Weil?
De ziekte van Weil is één van de ziektes die bij honden worden veroorzaakt door bacteriën, die ook wel leptospiren genoemd worden. Het gaat om een zeer ernstige ziekte die je zeker niet moet onderschatten. De ziekteverwekkende bacteriën kunnen in het hondenlijf meerdere organen permanent beschadigen. Met name de nieren en de lever zijn bijzonder kwetsbaar.
Is de ziekte te behandelen?
Wanneer een hond eenmaal de ziekte van Weil opgelopen heeft, is er een behandeling met antibiotica mogelijk. Maar zekerheid over (volledige) genezing kan nooit gegeven worden. De getroffen organen kunnen chronisch aangetast zijn en in enkele gevallen heeft de ziekte zelfs het overlijden van de hond tot gevolg.
Waar lopen honden Leptospirose op?
Honden raken met de ziekteverwekkers van Leptospirose besmet doordat ze in aanraking komen met besmet water óf direct contact hebben met een besmet dier.
De betreffende bacteriën weten te overleven in stilstaand water. Als een hond daarvan drinkt, krijgt hij deze ongewenste gasten binnen. Maar ook als je viervoeter in dat water zwemt of loopt, kunnen de leptospiren via wondjes of slijmvliezen het lichaam binnendringen. Verschillende dieren waar je hond mee in aanraking kan komen, zijn mogelijke dragers – en verspreiders – van de bacteriën. Bijvoorbeeld ratten.
Tekst gaat verder onder de afbeelding.
Loopt mijn hond alleen in de zomer het risico?
Nee, het is niet zo dat er alleen in de zomer risico op de ziekte van Weil is. Maar de bacteriën die de ziekte veroorzaken, overleven het langst in door de zon opgewarmde plassen. Dat is de reden dan hun aanwezigheid en activiteit vaak in de zomer toeneemt.
Welke symptomen wijzen op de ziekte van Weil?
Mogelijke symptomen van de ziekte van Weil zijn:
- Veel drinken en plassen óf juist niet plassen
- Donkere urine
- Geelzucht
- Bloed in ontlasting
- Geïrriteerde slijmvliezen van o.a. ogen, bek en geslachtsdelen
- Lusteloosheid, niet meer willen bewegen
- Verminderde eetlust , diarree en koorts
De genoemde symptomen kunnen ook tekenen zijn van andere gezondheidsklachten. Toch moet je geen moment twijfelen om de dierenarts te bellen als je vermoedt dat je dier mogelijk de ziekte van Weil heeft. Hoe eerder de diagnose gesteld wordt, hoe groter de kans is op een succesvolle behandeling.
Wat doet vaccinatie tegen Leptospirose?
De jaarlijkse vaccinatie tegen Leptospirose biedt je hond de beste bescherming tegen de ziekte van Weil. Sinds 2014 is er een vaccin beschikbaar waarmee ook ingeënt wordt tegen twee typen leptospiren die eerder niet in de vaccinatie werden meegenomen. Wanneer je hond specifiek dit vaccin voor de eerste keer krijgt, moet de inenting na een maand herhaald worden.
Na de vaccinatie kan je hond door besmetting mogelijk nog wel ziekteverschijnselen krijgen, maar die zullen veel milder en minder gevaarlijk zijn dan bij een niet gevaccineerde viervoeter.
Tekst gaat verder onder afbeelding.
Hoe verklein ik de kans op besmetting?
In de strijd tegen de ziekte van Weil is het naast de vaccinatie, belangrijk om de kans op besmetting met leptospiren voor je hond zo klein mogelijk te houden.
Laat hem niet van stilstaand water drinken of erin spelen én vermijd zoveel mogelijk het contact met wilde dieren als ratten en muizen. Op warme dagen kun je je viervoeter tijdens een wandeling vers drinkwater geven dat je mee heb genomen. Daarmee voorkom je dat hij van de dorst uit plassen gaat drinken.
Bij voorkeur laat je je hond tijdens de zomer helemaal niet in plassen met stilstaand water zwemmen. In ieder geval zeker niet als het al een tijdje erg warm is geweest.
Waar vind ik meer verzorgingstips voor hondenbaasjes?
Wil jij jouw hond ook de allerbeste bescherming en verzorging geven? Lees dan verder in de andere artikelen over bijvoorbeeld dementie bij honden en hoe lang een viervoeter alleen kan én mag zijn.
Ja, ik wil naar de verzorgingstips voor hondenbaasjes