Vanaf vorige week heeft Japan haar walvisjacht uitgebreid. Dat betekent dat het Oost-Aziatische land naast dwergvinvissen, Noorse vinvissen en brydevinvissen nu ook op de gewone vinvis gaat jagen. Dit terwijl ons ecosysteem walvissen nodig heeft om goed te functioneren.

Vijf jaar besloot de Japanse regering de walvisjacht te hervatten, in strijd met de International Whaling Commision. Naast Japan is de commerciële walvisjacht ook nog actief in Noorwegen en IJsland. Zaan Olivier, project manager Marine Conservation bij International Fund for Animal Welfare, noemt het een teleurstellende ontwikkeling: “De gewone vinvis is het een na grootste dier op de aarde. Bovendien is hij erg belangrijk voor de bescherming van het ecosysteem.”

Vinvissen tegen klimaatverandering

Vinvissen spelen namelijk, net als walvissen, een belangrijke rol in het stimuleren van de groei van plankton. Olivier: “Plankton in zee leveren ongeveer de helft van alle zuurstof op aarde. Zij zijn afhankelijk van vinvissoorten. Ze eten hun poep en kunnen zich voortbewegen doordat vinvissen zich in het water bewegen.” Ook eten verschillende vissen en zeedieren plankton en slaan zo koolstof op. Daarbij geldt: Hoe groter het dier, hoe meer koolstof het opneemt. “Daarom zijn vinvissen extreem belangrijk in de strijd tegen klimaatverandering”, geeft Olivier aan.

Japanse cultuur

De commerciële walvisjacht in Japan gaat al eeuwen terug. Sinds 1986 is het verboden, maar 5 jaar geleden werd de jacht toch hervat. “Walvissen zijn een belangrijke voedselbron en de vangst moet, op wetenschappelijke basis, duurzaam gebeuren” vertelde de Japanse regering volgens Reuters. De Japanse regering noemt het een onderdeel van de Japanse cultuur en wilt deze culturele traditie beschermen. Japan vist volgens zichzelf alleen in de eigen territoriale wateren en economische zone, die door de vele eilanden ruim bemeten is. IFAW zegt dat de Japanse bevolking walvisvlees niet nodig heeft. Japanners kiezen steeds vaker voor ander vlees. Japan lijkt de jacht te rechtvaardigen om de kosten van een nieuw schip te financieren.

Onacceptabel

De commerciële walvisjacht is in bijna elk land verboden. “De gewone vinvis staat als kwetsbaar geclassificeerd op de lijst van beschermde soorten, die door de Internationale Unie van Natuurbescherming (IUCN) is opgesteld. Het is daarom onacceptabel dat Japan de walvisjacht juist uitbreidt”, benadrukt Olivier. Volgens haar is de walvisjacht gruwelijk. De helft van alle walvissen waarop gejaagd wordt, gaan niet meteen dood. Soms wordt er zelfs meerdere keren geschoten voordat het beest overlijdt. Vaak zwemmen zij nog enige tijd door met een harpoen in hun lichaam, voordat ze aan boord gehaald worden.