In het zuiden van Duitsland is met een nachtcamera weer een bruine beer gespot. En dat is voor het eerst in 13 jaar tijd!

 

Waar komt deze bruine beer opeens vandaan?

De bruine beer verscheen in de Duitse Alpen, bij Garmisch Partenkirchen, voor de cameralens. Men vermoedt dat het dier via de grens met Oostenrijk het land binnen is gewandeld, en uit de Italiaanse regio Trentino komt.

 

Waarschijnlijk gaat het om een mannetje

Uit het gedrag van de beer is af te leiden dat het waarschijnlijk om een mannetje gaat. Hij zou op dit moment dringend op zoek zijn naar een vrouwtje om zich mee voort te planten. Ondertussen zijn deskundigen zoekende naar ontlasting van deze bruine beer, om aan de hand van het DNA het geslacht te kunnen bepalen.

 

Is deze komst het begin van een nieuwe populatie in Duitsland?

De kans dat deze bruine beer zich kan voort planten in het gebied waar hij zich nu bevindt, is heel klein. Het dier is waarschijnlijk de enige van zijn soort daar. De kans dat de beer de start is van een nieuwe populatie in Zuid-Duitsland is daarom helaas heel klein.

 

Voorganger Bruno verging het niet goed

De laats gespotte wilde bruine beer in Duitsland was Bruno, hij leefde in Beieren. Helaas werd hij in 2006 doodgeschoten toen hij op rooftocht ging en te dicht bij een door mensen bewoond gebied kwam. De Duitse dierenbescherming probeerde Bruno nog te redden, maar dat was tevergeefs.

 

Waarom zijn veel populaties van de bruine beer uit Europa verdwenen?

Met name het verdwijnen van de natuurlijke habitat – ontbossing – en de jacht hebben er voor gezorgd dat veel populaties van wilde bruine beren uit Europa zijn verdwenen. In sommige gebieden werden de dieren zelfs met uitsterven bedreigd. Toch lijken er in sommige delen van ons continent kleine lichtpuntjes voor deze beer te zijn…

De bruine beren zijn begonnen aan een voorzichtige opmars naar nieuwe leefgebieden. Bovendien blijken de populaties in Scandinavië en Oost-Europa zich positief te ontwikkelen.

 

Blijf op de hoogte van de dierenwereld

Draag jij dieren een groot hart toe en wil je weten wat er in hun wereld gebeurt? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

Ja, houd mij op de hoogte van de dierenwereld

 

 

Bron: ad.nl, nu.nl, WWF België