In samenwerking met Vogelbescherming Nederland organiseert Vivara van 11 tot en met 17 oktober de Week van de Nestkast. Want hoewel je misschien denkt dat je vogels pas in het voorjaar een plezier doet met een nestkast, is het juist nú de tijd om vogels een onderkomen in je tuin of op je balkon te bieden!

 

Vogels zoeken nu een nestkast

Waarom juist nu de Week van de nestkast? Bij vogelsnesten denken we al snel aan eieren en jonge, piepende vogeltjes, en dus al snel aan het voorjaar. Maar vergis je niet, vogels zijn ook in deze periode al volop op zoek naar goede plekjes om te schuilen tegen de regen en kou. En die zoektocht is steeds moeilijker. Natuurlijke huisvesting voor vogels verdwijnt in rap tempo. Huizen worden geïsoleerd, gaten en kieren worden gedicht en in tuinen maken hagen en heggen plaats voor houten schuttingen. Daarom maken vogels graag gebruik van nestkastjes. De kans is groot dat als een vogel geregeld overwintert in jouw kastje, hij in het voorjaar langskomt om er zijn nestje te bouwen en zijn jongen groot te brengen.

 

Geschikte nestkast

Wat is nu een goede, vogelvriendelijke nestkast? Vogels zijn vrij kieskeurig en willen alleen de allerbeste plekjes. Daarom is het belangrijk om te kijken naar welke vogels er in je tuin voorkomen. Elke vogel heeft een bepaalde voorkeur voor een invliegopening. Als je veel pimpelmezen in de tuin hebt, kies dan voor 28 mm. Koolmezen hebben liever 32 mm als invliegopening. Koop je een houten nestkast, let er dan bijvoorbeeld op dat het hout geen tochtkieren heeft en dat het FSC-gecertificeerd is. Voor alle soorten nestkasten geldt bovendien dat je ze alleen moet aanschaffen als ze goedgekeurd zijn door Vogelbescherming Nederland.

Wil je vogels het meest luxe onderkomen bieden, dan is een WoodStone® nestkast, aanbevolen door Vogelbescherming Nederland, een goede optie. WoodStone® nestkasten, oftewel nestkasten van houtbeton, isoleren bijzonder goed en ademen, waardoor het de overlevingskans van jonge vogels vergroot.

 

Help de vogels

Wil je meer weten over de Week van de Nestkast, of ben je op zoek naar advies over het kiezen en ophangen van nestkasten, kijk dan eens op vivara.nl. In het kader van de Week van de Nestkast zijn diverse nestkasten extra voordelig geprijsd. Met je aankoop steun je bovendien het goede werk van Vogelbescherming Nederland.

 

nieuwsbrief dierentips