Op Gran Canaria wordt ’s werelds eerste octopuskwekerij gebouwd. Een regelrechte ramp voor het welzijn van deze gevoelige en hyperintelligente dieren. Het CIWF zet alles op alles om de opening van deze kwekerij te voorkomen. Op 8 oktober Wereld Octopus Dag riepen de organsiatie samen met 50 andere organisaties per brief de Europese Commissie op de octopuskweek te verbieden.
Al eerder stuurde het CIWF met collega-organisaties WWF, Greenpeace en Ecologistas en Acción een brandbrief naar de regering van de Canarische eilanden met de oproep de bouw tegen te houden. Ook vragen ze geen EU-subsidies toe te kennen aan deze kwekerij, omdat het tot ernstig dierenleed leidt en niet voldoet aan de duurzame Europese doelen. Het bedrijf Nueva Pescanova is volop bezig met de ontwikkeling en denkt in de zomer van 2023 de eerste gekweekte octopussen op de markt te brengen.
Octopussen zijn bijzonder gevoelige, nieuwsgierige, intelligente dieren en leven solitair. In een kale, massale kwekerij, waar geen enkele ruimte is voor hun natuurlijke gedrag, zouden de dieren vreselijk lijden. Bovendien bestaat er geen methode om de dieren pijnloos te doden.
Naar aanleiding van de plannen voor ’s werelds eerste kwekerij publiceerde het CIWF eerder een uitgebreid rapport met acht redenen om dit achtarmige dier niet in kwekerijen te houden. Het rapport leidde wereldwijd tot een golf aan verontwaardiging, ook in Nederland.
Dieronterend en niet duurzaam
Naast het dierenleed is de kweek bovendien allesbehalve duurzaam. Octopussen zijn carnivoren en ze zullen dus gevoed worden met vissen uit zee. Voor elke kg octopus is zelfs drie kg vis nodig. Zo legt de kweek een nog grotere druk op de nu al overbeviste zeeën. In Nederland wordt relatief weinig octopus gegeten, maar het dier wordt wereldwijd geconsumeerd, met name in mediterrane landen in Europa, in Azië en in Mexico. De laatste tijd is de vraag naar octopus in andere landen, zoals de Verenigde Staten en Japan, gestegen. Dit heeft geleid tot een afname van de wilde populaties. In 2015 werd wereldwijd 400.000 ton inktvis uit de zee gehaald, dat is tien keer zoveel als in 1950. Hierdoor is er belangstelling vanuit de industrie om octopussen in gevangenschap te kweken en is er veel onderzoek naar gedaan.
Het kweken van deze bijzondere dieren in gevangenschap van eitje tot volwassene bleek heel lastig. Wetenschappers zijn er inmiddels in geslaagd en het Spaanse bedrijf Nueva Pescanova heeft nu het octrooi van het proces en lijkt nu als eerste de dieren commercieel te kunnen kweken.
Meer weten?
De met een Oscar bekroonde documentaire ‘My octopus teacher’, waarin de filmmaker vriendschap sluit met een octopus, toont de bijzondere eigenschappen, nieuwsgierigheid en intelligentie van het dier. Je kunt ‘m bekijken op Netflix.