Hoe help je ze weer op de been?

Je kunt een verwenteld schaap niet zo even omrollen en weer op de poten zetten, omdat er een grote kans op een maagkanteling is. Als een dierenarts dit niet op tijd behandelt, overlijdt het schaap. Rol een schaap dus niet naar links of naar rechts om. Wat doe je wel?

• Help het dier via de kont weer op de poten. De achterpoten moeten eerst de grond raken.

• Trek niet teveel aan de wol, dan ontstaan er allerlei bloeduitstortingen. Het beste kun je het schaap in de oksels pakken. Omdat het soms wel 60-70 kilo weegt, is het verstandig het schaap met zijn tweeën op te tillen.

• Als het schaap op de kont getild is, kun je het beter even laten zitten. Er komt dan weer zuurstof naar de spieren en de organen krijgen weer meer ruimte. Als een schaap niet meewerkt, doe het dan in etappes. Zo kan het lichaam met de organen zich weer aanpassen aan de nieuwe situatie.

• Een schaap dat op tijd geholpen wordt, zal meestal binnen 10 minuten gaan grazen.

• Een schaap dat langer op de rug heeft gelegen, slingert in het begin bij het lopen. Blijf er dan altijd bij zodat het dier niet in de sloot valt. Pas als de dronkemansloop over is en het dier gaat grazen, lijkt het grootste gevaar geweken.

• Aan de hoeveelheid drollen bij de kont van een verwenteld schaap, is vaak in te schatten hoe lang het dier er al ligt. Een schaap poept namelijk meestal gewoon door als het op de rug ligt. Echter lukt plassen meestal niet. Een schaap dat direct plast als het op de kont gezet wordt, heeft vaak een lange tijd op de rug gelegen.

Lukt het niet het schaap overeind te krijgen? Bel dan het meldnummer 144.
Zij schakelen de hulpdiensten in, zoals de dierenambulance in de regio.

Foto: Shutterstock/Simon Greig
Bron: Dierenbescherming