Je hond springt tegen je op en je hele kleding zit onder de haren, of heel je woning ligt elke dag weer vol met hondenharen. Herkenbaar? Voor veel hondeneigenaren waarschijnlijk wel. Hoe vaak je ook stofzuigt en je kleding aan een roller onderwerpt, overal waar je kijkt vind je haar, haar en nog eens haar. Nu is de rui een normaal en gezond proces, maar er zijn wel enkele factoren die invloed kunnen hebben op de verharing in het algemeen.

 

Binnenleven

Honden die buiten leven, zullen hun eigen vacht verzorgen. De rui wordt in werking gezet wanneer de temperatuur omhoog of omlaag gaat en wanneer de dagen korter of langer worden. De buitenhond zal zijn vacht likken, misschien zo nu en dan tegen een struik aan schuren of, als hij de kans krijgt, een modderbad nemen. De rui is op deze manier meestal binnen drie of vier weken voorbij. Over het algemeen hebben hondeneigenaren in westerse landen tegenwoordig hun viervoetige vriend in huis. Hierdoor kan het natuurlijke proces van de rui in disbalans raken. Op een koude winterdag ligt de hond regelmatig bij de kachel, terwijl hij in de zomer het koelste plekje in huis opzoekt. Hierdoor kan de rui langer duren. Bovendien verbruiken we in de winter natuurlijk energie in huis; doordat we de lampen al vroeg aanzetten en de kachel laten branden, ‘merkt’ de hondenvacht ook niet dat de dagen korter zijn geworden.

 

Voeding

Een hond die slechte voeding krijgt, kan meer verharen dan de bedoeling is. Vooral op de rug en heupen zal dit sneller te zien zijn, doordat de haarzakjes in deze gebieden een relatief korte groeicyclus hebben. Voor een gezonde vacht en huid heeft een hond voldoende eiwitten nodig. Een tekort aan eiwitten kan resulteren in een doffe, broze en droge vacht die sneller uitvalt. Ook B-vitamines en koper spelen een essentiële rol in het behouden van een gezonde vacht.

 

Type vacht

Rassen hebben verschillende soorten vacht. Dit heeft tevens invloed op de verharing. Zo zullen poedels en maltezers bijvoorbeeld constant slechts een klein beetje verharen. De haarzakjes blijven in de groeifase, waardoor de vacht blijft groeien. Net als bij mensen valt er dus af en toe een haartje uit, maar je zult geen hele plukken haar op de vloer vinden. Kortharige honden verharen juist het meest. Over het algemeen verharen honden die relatief veel ondervacht hebben ook meer dan honden die relatief veel dekharen hebben.

 

Stress

Ook stress kan bijdragen aan extra haaruitval. Zo kan je hond een paar dagen extra verharen wanneer je met hem naar de dierenarts bent geweest of wanneer je pas verhuisd bent. Mocht de hond echter continu gestrest zijn, bijvoorbeeld ten gevolge van verveling of drukte in huis, dan kan dit gezondheidsproblemen met zich meebrengen.

 

Wat je zelf kunt doen

Afhankelijk van de vacht van de hond kun je hem een handje helpen bij de rui. Zo zul je een ruwharige hond in de rui moeten plukken, terwijl je honden met een ander type vacht kunt borstelen of kammen om zo de dode haren te verwijderen.