Wij verwennen onze honden graag met kleine extraatjes tussendoor. Sommige daarvan zijn gezond, andere zie je al snel terug op de weegschaal. Hoeveel en welke
lekkernijen kunnen we onze viervoeters het best geven?

Tussendoortjes

Net zoals teveel cake en chocolade voor ons niet goed is, vinden honden niet alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor een goede gezondheid in snacks. Daarom moeten tussendoortjes beperkt worden gegeven, en dan liefst zo gezond mogelijk. Zoals elke snack bevatten ze veel calorieën. Het effect van de heerlijke bullenpees, het krokante varkensoor, de stukjes kaas en de populaire leverworst wordt bij kleine honden al snel zichtbaar op de weegschaal, bij grotere exemplaren duurt het wat langer. Dus als je lekkernijen wilt geven, moet je op de hoofdmaaltijden beknibbelen. Of je kiest voor het alternatief en geeft kleine stukjes droogvoer als traktatie. Ze bevatten alles wat de hond nodig heeft en smaken goed. Wil je jouw hond een keer echt verwennen? Trakteer hem dan op deze zelfgemaakte gezonde hondensnacks.

Nooit vanzelfsprekend

Wij mensen zijn sinds het stenen tijdperk geneigd om genegenheid te tonen door maaltijden met elkaar te delen. Honden niet. Ze nodigen je niet uit om samen met hen te eten. Wees niet te gul met traktaties, anders worden ze niet meer gekoppeld aan gewenst gedrag, maar geëist uit vanzelfsprekendheid. Er moet altijd iets voor een extraatje gedaan worden, al is het maar een pootje geven. De hond leert al snel dat hij iets moet doen om het lekkers te krijgen.

Jackpot!

Waarom spelen mensen mee met de loterij? Omdat we hopen op de jackpot! Volgens hetzelfde principe moet je traktaties gebruiken. Jij weet welke lekkernijen je hond het allerlekkerst vindt.
Geef deze niet altijd, maar zo nu en dan. Of net na een super opgevolgd commando of gewenst gedrag. Bij de hond wordt de hoop op de jackpot groter wanneer hij zich naar wens gedraagt. Zorg dat je drie soorten lekkers altijd in de buurt hebt: ‘gewone’ extraatjes (brokjes), iets extra lekkers en de megajackpot wat een zalige snack voor jouw hond betreft. Let op je timing Als je een traktatie voor de neus van je hond houdt terwijl je hem vraagt iets voor je te doen, zal de hond zich concentreren op de geurende snack en zullen jouw woorden, fluitjes en gebaren niet goed tot hem doordringen. Maar als je hond hoopt op een bijzondere beloning en deze ook echt pas krijgt nadat hij een opdracht juist heeft uitgevoerd, dan let je viervoeter heel aandachtig op wat je zegt.

Smakelijke gebitsverzorging

Dental sticks, die het gebit reinigen en helpen om tandsteen te voorkomen, zijn weliswaar geen vervanging voor tandenpoetsen, maar ze dienen een doel: Bij het kauwen komen stukjes ervan in de ruimtes tussen de tanden terecht en nemen de overgebleven voedselresten mee. Kauwbotten zijn hier niet zo goed in als echte botten, maar ze passen bij de eetgewoonten van wilde honden en wolven. Zij knagen aan de botten van hun prooi wanneer ze hun hoofdmaaltijd op hebben. Een smakelijke activiteit waar je ook jouw hond op kunt trakteren. Omdat het een gevoel van welzijn en
plezier creëert.