Een zieke hamster is heel kwetsbaar en moet snel behandeld worden. Van schurft tot oogproblemen, tot verkoudheid. Zorg dat je veel voorkomende ziektes en hun symptomen bij hamsters herkent…

Wat te doen met een zieke hamster?

Een slecht uitziende vacht is één van de algemene tekenen dat het niet goed gaat met je hamster. Toch kent de hamstertaal nog meer signalen om je te laten zien dat het niet goed gaat.

Denk je dat je knagertje iets onder de leden heeft, neem dan contact op met de dierenarts. Een zieke hamster moet spoedig geholpen worden. Zorg dat hij veel rust krijgt en dat de temperatuur van zijn verblijf niet verandert. Je kunt een rode warmtelamp plaatsen in het hok en zorg ook voor en huisje waarin de hamster zich kan terugtrekken als het te warm is.

Deze lijst met veel voorkomende ziektes bij hamsters is geen vervanging voor een dierenartsconsult. De checklist zal er voor zorgen dat je gezondheidsklachten bij je hamster eerder herkend.

Bindvliesontsteking in het oog

Bindvliesontsteking (Conjunctivitis) in het oog kan ontstaan door een bacteriële infectie, abcessen in de bovenkaak of andere tandproblemen. Maar ook beten en stof- of vuildeeltjes vergroten het risico. Bij de bindvliesontsteking zijn de oogleden of een deel van het gezicht opgezwollen. De infectie wordt behandeld met druppels of een zalfje.

Droge ogen

Droge ogen (Keratoconjunctivitis) komen vaak bij deze knaagdiertjes voor. Hier is geen duidelijke oorzaak voor, mogelijk hebben stof en vuil grote invloed. Deze aandoening gaat dan ook vaak gepaard met letsel aan het hoornvlies.

Conjunctivitis komt meestal maar aan één oog tegelijk voor. Eerst zal het oogje van de hamster erg tranen, maar daarna droogt het uit. Het ooglid kan aan elkaar gaan kleven. De dierenarts kan beslissen voor welke medicatie gekozen wordt of dat een operatie noodzakelijk is.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Hamsters kunnen ziek worden van eten dat vast zit in hun wangzak

 

Wangzakken

Ook een goedbedoeld hamstersnoepje kan een zieke hamster maken. Het kan er voor zorgen dat de wangzakken aan elkaar gaan kleven. Mocht je dit bij je hamster constateren, maak dan snel een afspraak bij de dierenarts. Deze kan de wangzakken legen.

Het is ook mogelijk dat door een scherpe pit of schil de wangzak beschadigt en je hamster zich bezeerd. Breng ook in dit geval een bezoekje aan de dierenarts zodat de wondjes nagekeken kunnen worden en je een eventuele ontsteking kunt voorkomen.

Diabetes

Een wondje of ontstoken oog zie je meteen, maar met diabetes is dit wel anders. Toch zijn er symptomen die wijzen op deze ziekte. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd lichaamsgewicht, wazige ogen en meer urineverlies. De belangrijkste oorzaak van diabetes is een verkeerd voedingspatroon. Vermijd suiker en vet zo veel mogelijk. Vermoed je dat je hamster diabetes heeft? Ga dan langs de dierenarts, deze kan de diagnose stellen.

Diarree

Diarree wordt vaak gezien bij een zieke hamster. Het kan een symptoom zijn voor verschillende ziekten. Alleen de dierenarts kan zien om welke ziekte het gaat en wat de ernst hiervan is. Mogelijke oorzaken zijn: verkeerde voeding, een bacteriële infectie of een vergiftiging. Heeft je knaagdier last van diarree? Geef hem dan even geen vers voedsel, maar beperk het tot hooi en water.

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Zieke hamster

Artritis

Bij spier- gewrichts- en peesaandoeningen, zoals artritis, merk je meestal dat je hamster minder actief wordt. Mogelijk blijkt je diertje ook pijnlijke plekjes te hebben als je hem optilt. Dit soort aandoeningen kunnen onder meer worden veroorzaakt door vitamine E tekort. Tarwe- en haverkiemen, maar ook kwark, yoghurt, en verse groenten worden beschouwd als vitamine E-rijk voedsel. Dit kunnen goede aanvullingen op het dieet van je hamster zijn.

Verkoudheid

Een verkoudheid herken je bij je hamster aan niezen, een loopneus, gewichtsverlies en een tranend oog. Mogelijk haalt hij ook piepend of fluitend adem. Verkoudheid wordt veroorzaakt door tocht, maar ook door stress, temperatuurschommelingen in de omgeving of slechte hygiëne. Een koudje hoeft voor ons mensen niet erg te zijn, maar mag bij een zieke hamster niet worden onderschat. Breng een bezoek aan de dierenarts om te voorkomen dat de ziekte zich ontwikkelt tot een longontsteking.

 Zonnesteek

Omdat hamsters geen zweetklieren hebben, trekken ze zich in het wild onmiddellijk terug als ze het te warm hebben. In een kooi of terrarium hebben ze deze mogelijkheid niet. Zorg er daarom voor dat de omgevingstemperatuur niet hoger is dan 25 graden. Anders kan het metabolisme van het kleine knaagdier verstoord raken. De hamster wordt dan apathisch en de ademhaling wordt enorm versneld. Breng de hamster direct naar een koele plaats zodra je dit herkent en bedek de kooi met een natte doek om hem koel te houden.

Luizen

Luizen kun je soms met het blote oog zien. Ze laten hun eitjes, die eruit zien als kleine schubben, achter in de vacht van de hamster. De luizen zullen voor veel jeuk zorgen bij de hamster en zijn ook overdraagbaar op mensen en andere dieren. Ga met de hamster langs de dierenarts en vraag naar een middel om je knaagdier van de luizen te bevrijden.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

zieke hamster 4

 

Mijten

Een hamster kan een schurftmijtbesmetting oplopen. Je kunt dit merken als je knaagdiertje zichzelf vaak krabt en de huid schilferig is. Bij de vrouwtjes vind je de schurft meestal tussen de oren, maar bij mannetjes verspreidt de mijt zich ook verder over het lichaam. Bijvoorbeeld naar de neus, wangen, staart, geslachtsorganen en pootjes. Schurft is goed te behandelen, dus vermoed je dat je hamster hieraan lijdt, breng dan een bezoek aan de dierenarts.

Schimmelinfectie

Een schimmelinfectie kan lijken op schurft. De hamster krabt voortdurend en heeft korsten of schilfers op de huid. In sommige gevallen verliest de hamster ook plukken van zijn vacht en zullen er kale plekken vormen. De huid is rood en mogelijk ontstaan er blaren.

Een schimmelaanval komt veel voor bij dieren die een verzwakt immuunsysteem hebben. Vermoed je een schimmelinfectie? Breng dan een bezoek aan de dierenarts. Deze bepalen hoe en hoelang de schimmel behandeld moet worden.

Natte staartziekte

Natte staartziekte, ook wel bekend colibacillose, is een ziekte die alleen jonge hamsters tot acht weken oud treft. Het is een ernstige vorm van diarree waarbij sprake is van natte gebieden bij de staart en koorts. Mogelijke oorzaken van deze ziekte zijn stress, plotselinge verandering van dieet of omgevingstemperatuur. Ook kan een te vroege scheiding van de moeder deze ziekte veroorzaken.

Het gaat om een gevaarlijke ziekte, waarbij snel handelen noodzakelijk is. Ben je er op tijd bij, dan kan je zieke hamster nog genezen van deze dodelijke ziekte.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

zieke hamster 6

Salmonella

Een salmonellavergiftiging is een heftige ziekte die zich snel ontwikkelt en tot de dood kan lijden. In de milde vorm heeft je hamster last van diarree en verliest hij eetlust en gedraagt hij zich apatisch. Daarnaast zal hij gewicht verliezen. Ga ten alle tijden snel naar de dierenarts. De ziekte kan onbehandeld tot de dood lijden en is daarnaast ook overdraagbaar op mensen.

Tumoren

Tumoren komen helaas veel voor bij hamsters. Controleer je hamster regelmatig door voorzichtig te zoeken naar harde plekken of knobbeltjes. Druk zachtjes op de huid om dit te controleren. Heeft je hamster bloed in de urine? Dan kan dit een symptoom van een tumor zijn.? Ga dan naar de dierenarts. Deze kan beslissen of een operatie nodig is om je zieke hamster te redden.

Bron: Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips