Wanneer iemand besluit om een hond in huis te nemen, wordt er al snel gekeken naar een puppy. Een puppy is schattig om te zien en je kunt deze zelf opvoeden. Een hond wordt meestal aangeschaft via een fokker of particulier. Als je ook een hond wilt nemen, is het dan te overwegen om langs een asiel te gaan?

 

Asielhond ook een probleemhond?

Het grootste vooroordeel over honden uit het asiel is wel dat het honden zouden zijn met een probleem. Dit is absoluut niet het geval. Uiteraard kunnen er probleemhonden tussen zitten, maar wie garandeert je dat een hond van een fokker geen problemen heeft? Het tegendeel is misschien eerder de waarheid. Dat is dat honden uit het asiel veelal normale en goed opgevoede honden zijn. In de meeste gevallen kunnen de honden er helemaal niets aan doen dat ze in een asiel terecht zijn gekomen. Mensen doen een hond naar het asiel omdat blijkt dat ze allergisch voor honden zijn, het baasje is ziek of is overleden, er is een echtscheiding geweest of de baasjes hebben tijdsgebrek. Laat het vooroordeel over asielhonden daarom varen, want asielhonden zijn vaak goed opgevoede en gesocialiseerde honden. Een asiel mag je ook altijd vrijblijvend bezoeken en je zult er ongetwijfeld een leuke hond tegenkomen die bij jou past.

 

Goede verzorging in asiel

Uiteraard is een hond nooit het beste af in een asiel. Er zijn talloze andere honden en het is geen echt thuis voor een hond. Maar medewerkers van een asiel doen hun werk meestal wel uit liefde en met een groot hart voor honden. Honden in een asiel krijgen voldoende aandacht en verzorging. Je hoeft daarom nooit bang te zijn dat je een hond aanschaft die bepaalde problemen heeft doordat het in een asiel heeft gezeten. Daarnaast worden honden in een asiel ingeënt, ontwormd en desnoods gecastreerd.

 

Voordelen van een asielhond

Het belangrijkste voordeel als je een hond uit het asiel neemt, is dat je de hond voorthelpt en een nieuwe leven kunt bieden. De hond zal zeker zijn dankbaarheid tonen met onvoorwaardelijke liefde. Het karakter van de hond is inmiddels al bekend, dus je weet direct of de hond bij je past. In veel gevallen is de hond al opgevoed, dus je hoeft hier maar weinig tijd in te steken. En kies je bewust voor een rashond, dan zul je in het asiel vele malen goedkoper uit zijn, dan wanneer je een rashond via de fokker aanschaft. Een hond uit het asiel is sowieso altijd goedkoper. Een eventueel nadeel zou kunnen zijn, dat de meeste asielhonden al enkele jaren oud zijn. Maar dit hoeft geen nadeel te zijn, want je zult er net zoveel plezier aan beleven als wanneer je een puppy neemt.

 

Waar nog aan denken?

Heb je een hond uit het asiel gevonden? Dan moet je je wel even voorbereiden. Koop alvast geschikt voer, speeltjes en een hondenmand. Dit helpt om de hond zich zo snel mogelijk thuis te laten voelen. Als je een wat oudere hond neemt, dan is het meestal niet meer mogelijk om een medische verzekering af te sluiten. In het asiel kunnen ze je alles vertellen over de gezondheidstoestand van de hond. Een rechtsbijstandverzekering afsluiten kan geen kwaad. Mocht je hond schade veroorzaken of zelf slachtoffer worden, dan ben je met een rechtsbijstandverzekering in ieder geval voor juridische kosten gedekt.