Paarden zijn kuddedieren en hebben van nature dagelijks fysiek contact met soortgenoten nodig. Toch staan tienduizenden van deze dieren eenzaam in de wei. Stichting Dier&Recht onderzocht de weides van ongeveer 600 paarden in zes Nederlandse provincies.

 

Paarden ervaren chronische stress bij gebrek fysiek contact

Paarden doen vrijwel alles samen; ze rusten, spelen en eten samen, krabbelen elkaar en leren van elkaar. Fysiek contact met soortgenoten is dan ook een eerste levensbehoefte van deze dieren.

Doordat veel paarden van particulieren zonder soortgenootje leven, ontbreekt dit contact. Hierdoor lijden de dieren aan chronische stress met allerlei gezondheidsklachten als gevolg.

 

Uitkomst onderzoek

In juni 2019 heeft Dier&Recht een uitgebreid veldonderzoek gedaan in de provincies Friesland, Gelderland, Noord-Brabant, Noord-Holland, Overijssel en Utrecht. Van de bijna 600 geobserveerde paarden in de steekproef bleek 19 procent alleen te staan en 8,4 procent had zelfs geen zichtcontact met andere paarden. Dit is de meest ernstige vorm van eenzaamheid.

Lees verder in Rapport ‘Eenzame paarden in de wei’

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Paarden eenzaam

 

Wetgeving voor het houden van paarden

Dier&Recht wil dat er wetgeving komt voor het houden van paarden, zodat ieder paard op z’n minst dagelijks losloopt en daarbij tenminste één soortgenoot kan aanraken – en dat hier ook daadwerkelijk op gehandhaafd wordt.

 

Teken petitie

Dier&Recht roept minister Schouten door middel van een petitie op om het welzijn van paarden te waarborgen. De stichting pleit voor een specifieke wetgeving waarmee de NVWA en dierenpolitie kunnen handhaven op de natuurlijke behoeften van paarden.

Ik teken de petitie

 

Ontvang dierennieuws – en weetjes

Volg jij graag de dierenwereld en wil je weten wat je kunt doen om deze beter te maken? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.