Dat ene uurtje kan voor je hond of kat een wereld van verschil zijn. Van uitgestelde maaltijden tot andere wandeltijden, je dier snapt er niets meer van! Help je huisdier met een geleidelijke overgang naar de wintertijd.

 

Wintertijd ook een omschakeling voor huisdieren

De herfst is weer volop in het land. En de steeds kortere en koudere dagen zijn toch best even wennen. Zeker de plotse uurwisseling naar wintertijd schudt het dagritme van je hond of kat behoorlijk in de war. Wij mensen kunnen al last hebben van deze verschuivingen, maar onze geliefde huisdieren hebben dat nog vele malen erger. Zij hebben namelijk een interne biologische klok met bijhorende activiteiten. Daarvan afwijken betekent verwarring. Ze kunnen dan ook gefrustreerd zijn wanneer hun baasjes plots een uur later opstaan of ze een uur langer moeten wachten op hun voer.

 

Overgang van licht naar duister

Zonder dat we erbij stilstaan kan de uurwisseling voor onze huisdieren een bron van stress zijn. Net als wij hebben honden en katten een interne biologische klok die hen vertelt wanneer ze moeten eten, drinken, rusten, wakker worden, lopen en bewegen. Sterker nog: onze dieren hebben een veel beter tijdsbesef dan wij! Hun cycli zijn nauw verbonden met die van het licht en de duisternis. De blootstelling aan het licht verklaart bijvoorbeeld waarom onze huisdieren zich vaak energieker voelen tijdens de zomermaanden en eerder vermoeid tijdens de herfst en winter. Klinkt dat je bekend in de oren?

 

Wintertijd komt voor honden en katten niet geleidelijk maar plots

Terwijl de hoeveelheid zonlicht in de loop van het jaar geleidelijk aan verandert, gebeurt de omschakeling van zomer- naar wintertijd zeer plots.

Adeline Westerling, gedragsspecialist en expert voor Tom&Co, legt uit waarom onze huisdieren hier last van hebben: “Niet zozeer de uurwisseling zelf, maar wel de veranderingen in onze menselijke routines zijn verwarrend voor huisdieren. Ze kunnen vaker van streek raken, meer blaffen, geagiteerd raken en bedelen om eten. Het kan ook dat ze angstiger worden, meer stress vertonen, een verminderde eetlust hebben, apathischer worden, chagrijniger worden en soms zelfs vernielzuchtig of slordig worden. De mate waarin huisdieren deze gedragsveranderingen vertonen, hangt sterk van het karakter en de levensstijl van het dier, maar ook van de routine die wij hen aanleren als baasjes.”

 

Je hond of kat laten wennen aan de wintertijd.

Een vaste dagstructuur kan je huisdier veel zekerheid geven en is daarom in het voordeel van je viervoeter. Totdat die vaste tijdstippen van het wandelen, slapen en eten opeens met een uur verschuiven. Dan kan de gewenning aan vaste momenten het lastig voor je huisdier maken. Daarom is het handig deze tijden niet plots met een uur te wijzigen, maar stapsgewijs iets te verplaatsen, in stappen van vijf of tien minuten. Dit kun je zowel voor als na de officiële wisseling naar wintertijd doen.

Ook is het een goed idee om rond de uurwisseling de dagelijkse wandelingen met je hond te verlengen en je dier thuis extra afleiding te bieden. Dit zal de kwaliteit van zijn slaap verbeteren en eventuele stress verminderen.

Bron: Tom&Co en Hart voor Dieren Magazine

nieuwsbrief dierentips