Misschien heb je de verschrikkelijk beelden van lieve Sprotje wel gezien; het 10 maanden oude katje uit Kortrijk werd eerst als een voetbal geschopt en daarna een kwartier in de oven op 200 graden gezet. Op 14 oktober deed de Correctionele Rechtbank West-Vlaanderen, afdeling Ieper, de uitspraak in de zaak Sprotje.

 

Straf dader zaak Sprotje

Dader in de zaak Sprotje is A.P., hij mag nooit meer dieren houden, krijgt een celstraf van 6 maanden en een geldboete van 4000 euro. Alhoewel zeker de celstraf gevoelsmatig misschien niet in verhouding staat tot het leed wat hij het arme dier heeft aangedaan, is dit de maximale straf die gegeven kon worden. A.P. kwam overigens niet bij de zaak opdagen en werd bij verstek veroordeeld.

De rechter was duidelijk over hoe de rechtbank de praktijken van A.P. beoordeeld. Hij sprak van “barbaarse mishandeling, een totaal gebrek aan schuldbesef, gevoelloosheid voor dieren en mensen en daarom gevaarlijk voor onze maatschappij.” De rechter bestempelde de dader ook als “een dierenbeul”.

Michel Vandenbosch, voorzitter van GAIA: “Dit is een voorbeeldig vonnis. De rechtbank heeft een zeer duidelijk signaal gegeven dat dergelijke wreedheid ontoelaatbaar is.”

 

Uitspraak ook belangrijk voor toekomstige aanpak dierenmishandeling.

De uitspraak in de zaak Sprotje zal een belangrijke voorbeeldfunctie in toekomstige, soortgelijke rechtszaken vormen. Dit wordt ook wel jurisprudentie genoemd. Daardoor geeft de Correctionele Rechtbank West-Vlaanderen met dit oordeel een belangrijk signaal voor de samenleving af.

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Wil jij graag alles weten over de dierenwereld en wat je kunt doen om die beter te maken? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren:

 

Ja, houd mij op de hoogte van het dierennieuws

 

 

 

Bron: Gaia