Onder hondenrassen komen helaas heel wat erfelijke ziektes en aandoeningen voor. De arme viervoeters zijn te ver doorgefokt, er is sprake van inteelt en soms worden er juist moeder – en vaderhonden mét afwijkingen geselecteerd om een “gewenst” effect te krijgen.  Met ernstig zieke en misvormde honden zijn het resultaat. De Rashondenwijzer waarschuwt dat deze hondenrassen met de meeste aandoeningen en ziektes kampen:

 

1. Franse Bulldog

De Franse Bulldog staat met stip op nummer 1 in de RashondenWijzer. Veel Franse Bulldogs hebben een te platte snuit, waardoor ze lijden aan ademtekort en oogaandoeningen. Daarnaast hebben ze een te korte, gekrulde staart die de oorzaak is van huidontstekingen in dat gebied. De afwijkende, gedrongen bouw van de Franse Bulldog heeft geleid tot het veelvuldig voorkomen van hernia’s en geboorteproblemen bij dit ras. Toch blijven fokkers doorgaan met het fokken op deze uiterlijke kenmerken.

2. Cavalier King Charles Spaniel

De Cavalier King Charles Spaniel doet qua ‘zieligheid’ niet veel onder voor de Franse Bulldog. Dat komt doordat een klein hoofd bij deze hondjes het schoonheidsideaal is. De schedel is tegenwoordig zelfs zo krap dat de hersenen er niet meer inpassen. Heb je zo’n dier zichzelf wel eens zien krabben? Dat is dan waarschijnlijk niet vanwege jeuk, maar vanwege een ondraaglijke hoofdpijn.

3. Boxer

De Boxer stamt af van een oud-Griekse waak-, vecht- en herdershond, de Molossian Hound. Hij is energiek, nieuwsgierig, sterk en loyaal aan zijn baasje. Door de populariteit van de Boxer lijdt dit ras aan 48 erfelijke aandoeningen, zoals Heupdysplasie en een uitgerekte hartspier.

4. Mopshond

Schattig of zielig? De Mopshond heeft zo’n verminkt uiterlijk gekregen dat het bijna pijn doet aan de ogen. Zijn snoet lijkt wel helemaal naar binnen gedrukt. De Mopshond heeft het daardoor altijd benauwd.

5. Engelse Bulldog

De Engelse Bulldog is de afgelopen decennia erg veranderd van uiterlijk. De honden kunnen ademhalingsproblemen krijgen, omdat hun korte neus een goede luchtstroom bemoeilijkt. Ook gewrichtsproblemen aan de heupen en knieën komen regelmatig voor. Daarbij is het werpen van puppy’s nogal problematisch; dat moet vaak met een keizersnede.

6. Duitse Herdershond

Een Duitse Herder die nauwelijks op zijn benen kon staan, won bij internationale hondenshow Crufts onlangs de prijs voor mooiste hond van het ras. Het is exemplarisch voor de problemen bij deze doorgefokte honden. In de rashondenwereld wordt een zo laag mogelijke achterhand bij Duitse Herders als ‘mooi’ gezien. Hier wordt actief op gefokt. Het zorgt echter voor ernstige gezondheidsproblemen zoals heupdysplasie. Als je een foto van de oorspronkelijke Duitse Herder naast een foto van het tegenwoordige ras legt, dan zie je een dramatisch verschil.

7. Golden Retriever

De Golden Retriever is echt een sociale hond en de beste vriend van veel mensen. Maar ook bij dit ras spelen erfelijke aandoeningen als gevolg van het fokken op uiterlijke kenmerken een rol. Zo erg dat bijna iedereen wel een Golden Retriever in zijn familie of kennissenkring kent die ziek is. Elleboog- en heupdysplasie komen vooral vaak voor bij dit ras.

8. Labrador Retriever

De van oorsprong Canadese Labrador Retriever is een intelligente en leergierige hond. Ze werden in de 19e eeuw speciaal gefokt voor de eendenjacht en voor de jacht in moerassige gebieden. Tegenwoordig leidt dit ras aan zeker 52 erfelijke aandoeningen. Heeft jouw Labrador Retriever een omgevingsallergie of een ontsteking aan de uitwendige gehoorgang? Dat kan heel goed, want de Labrador heeft grote kans op deze erfelijke aandoeningen.

9. Pekingees

Mensen met een Pekingees moeten goed oppassen als de hond Luxatio bulbi heeft. Luxatio bulbi is een situatie waarin de oogbol zich buiten de oogkas bevindt. Dit kan gebeuren als gevolg van een plotselinge toename in de druk achter het oog na bijvoorbeeld een aanrijding. Bij de Pekingees komt dit vaker voor dan bij veel andere rassen vanwege de bouw van de schedel. Deze honden hebben een relatief ondiepe oogkas en relatief brede oogspleet, wat ervoor zorgt dat de ogen erg gemakkelijk uit de oogkas geduwd worden. Dit kan zelfs al na een woeduitval gebeuren.

10. Engelse Cocker Spaniël

Sinds de jaren ‘80 weet iedereen binnen de rashondenwereld dat veel rassen door inteelt en selectie op schadelijke uiterlijke kenmerken, doodziek zijn. Zo heeft de Engelse Cocker Spaniel regelmatig aandoeningen aan de ogen zoals staar, ontstoken hoornvlies of verhoogde oogboldruk. Toch blijven veel fokkers van dit ras doorfokken.

Blijf op de hoogte van het dierennieuws

Wil jij op de hoogte blijven van de dierenwereld en wat je kunt doen om deze te verbeteren? Schrijf je dan nu in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

 

 

Bron: Rashondenwijzer van Dier & Recht