Ken jij de taal van vogels? Hun ‘woorden’ en boodschappen samengevat, zodat jij en je parkieten, ara’s, kaketoes of kanaries niet langs elkaar heen praten.

 

Communiceren in vogeltaal

Wie ooit met parkieten, kanaries of papegaaien heeft samen geleefd, weet dat de vogeltaal een behoorlijke uitdaging kan zijn voor onze oren. Het fluiten, tjilpen en knarsen is een lastige taal om te begrijpen. Het gekukel van menig haan of het vrolijke, trotse geluid van een kip die net een ei heeft gelegd, is ook van verre te horen. Zangvogels in steden moeten daarvoor wel meer lawaai maken dan in de bossen, om met al dat verkeerslawaai door hun soortgenoten te worden gehoord.

Maar vergis je niet, het zijn vooral de zachte tonen die een hechte band tussen twee vogels legt. En soms zegt alleen de stand van hun veren al meer dan duizend woorden in vogeltaal. Vogels leven in groepen en hun specifieke sociale gedrag vraagt om slimme communicatie.

 

Het repertoire van de vogel

Vogels communiceren met verschillende geluiden, dynamieken, melodieën en toonhoogtes. Kortom; ze hebben een complete orkestbak in huis! De vogeltaal ken dan ook opvallende lokroepen, schrille waarschuwingsroepen, zachte bedelpogingen en zelfs patserige baltsroepen.

 

Stemmingen en praatonderwerpen

Heb jij je parkieten, kanaries, kippen, duiven, papegaaien of tuinvogels wel eens geobserveerd? Dan heb je vast al snel verschillende geluiden van elkaar te weten onderscheiden. En misschien begrijp jij de stemmingen en behoeften van de dieren al beter.

Tevreden vogels babbelen in zacht koerende, tjilpende tonen. Als het om interessante onderwerpen gaat, doen de soortgenoten luidkeels mee, zodat er echte discussies en soms zelfs conflicten ontstaan. Dwaalt een vogel tijdens een vrije vlucht teveel af? Dan wordt hij door zijn of haar partner in vogeltaal teruggefloten en liefdevol verwelkomd met de mooiste tonen (of krachtig uitgescholden). Energieke parkieten schreeuwen bijvoorbeeld met staccato-achtige geluiden, waarmee ze hun vreugde willen uiten of aandacht willen trekken, maar ze kunnen hierbij ook angst of woede communiceren.

 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

 

Aaneengesloten zinnen en imitatietalent

Wist je dat vogels zelfs met elkaar praten in aaneengesloten zinnen? Daarbij moet je denken aan verschillende reeksen van tonen. Sommige papegaaien bootsen zelfs de menselijke taal na om bij ons te horen. In het bijzonder dieren die alleen worden gehouden, al gaat dit tegen hun natuurlijke sociale behoefte in, zoeken de verbinding met hun mens uit eenzaamheid en wanhoop.

Maar ook vogels die in koppels of in groepen leven leren soms onze  woorden of zelfs zinnen te imiteren. Dit is een talent wat uit de natuur komt: Ieder gevederd dier dat een groot aantal tonen kan imiteren, en dus een grote vocabulaire heeft in een ‘vreemde taal’, wordt als intelligent en aantrekkelijk beschouwd door potentiële partners.

 

Lichaamstaal van vogels vertaald

Wil je alle verschillende tonen van je vogels begrijpen? Dan heb je niet alleen een goed gehoor nodig, maar ook oplettende ogen! In de vogeltaal zijn de kenmerkende lichaamshoudingen namelijk ook heel belangrijk.

  • Een haan die zijn borst breed maakt, indrukwekkend met zijn vleugels klapt en zelfverzekerd door het kippenhok paradeert, wil indruk maken.
  • Grasparkieten die heftig knikken met hun hoofd zoeken aandacht.
  • Ook een pauw die zijn staartveren opzet zoekt aandacht.
  • Vogels die zichzelf zo groot mogelijk maken, intimideren concurrenten en verdrijven aanvallers.
  • Geelkuifkaketoes zetten hun gele veren op als je opgewonden raken of als ze blij, nieuwsgierig, angstig of boos zijn.
  • Vogels die knarsen met hun snavels, knuffelen met elkaar of elkaar kriebelen met hun snavel zijn ontspannen.
  • Een parkiet die rechtop op beide voeten staat, zijn vleugels beweegt en opgewonden heen en weer loopt is gestrest.
  • Vogels die hun veren uitzetten, hun pootje optrekken in hun verenkleed en weinig interactie hebben met andere vogels zijn vaak ziek.

 

Vogeltaal begrijpen

Wil je de taal van onze vogels echt begrijpen? Dan moet je naast geluiden, gedrag, gezichtstuitdrukkingen en gebaren ook naar de hele situatie kijken. Voor het verdiepen van de relatie met je gevederde vriendjes, verdiep jij je in hun taal . Dat is de enige manier waarop we het vertrouwen van onze vogels kunnen winnen en met hen kunnen communiceren.

bron: Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dieren wildlife