Dat zaken als kauwgom niet goed zijn voor een hond, weten de meeste baasjes hopelijk wel. Maar wist je dat ook suikervrije ontbijtkoek gevaarlijk is voor je viervoeter? Sterker nog, honden kunnen eraan overlijden. Dit komt door het stofje xylitol.

 

Wat is xylitol?

Om te kunnen begrijpen wat er voor je hond zo gevaarlijk is aan onder meer ontbijtkoek, nemen we eerst het stofje xylitol (E967) onder de loep. Bij sommige mensen zal die naam meteen doen denken aan kauwgom. Terecht, want in dat product wordt de stof – bij de suikervrije varianten – veelvuldig gebruikt. Maar ook in veel andere lightproducten kom je xylitol tegen als suikervervanger. Xylitol komt van nature voor in bomen en planten.  Het is even zoet als suiker, maar bevat veertig procent minder calorieën en wordt bij mensen langzamer in het lichaam opgenomen dan suiker. Dit maakt het ‘ideaal’ om in onze lightproducten te gebruiken.

 

Hoe reageert het hondenlichaam op xylitol?

Bij mensen komt er geen extra insuline vrij na het eten van deze stof en de bloedsuikerspiegel blijft stabiel. Er zijn bij xylitol tot dusver geen nadelige gezondheidseffecten ontdekt voor het menselijk lichaam, zolang we het in normale proporties tot ons nemen. Bij honden ligt dat echter anders. De stof wordt bij de hond heel snel opgenomen in het bloed en geeft een enorme respons van insuline, waardoor de bloedsuikerspiegel daalt naar levensgevaarlijke lage waarden. Tevens kan xylitol leverfalen veroorzaken. Mogelijke symptomen zijn:

  • braken
  • zwakte
  • toevallen
  • coma en sterfte

De eerste verschijnselen van zwakte en leverontsteking kunnen al binnen dertig minuten na het eten optreden. Leverfalen treedt vaak een of twee dagen later op, waardoor het soms lastiger is het direct te linken aan iets wat je hond gegeten heeft.

 

Kleine hoeveelheden al giftig voor honden

We kopte dit artikel af met het product suikervrije ontbijtkoek omdat baasjes daar toch regelmatig een hap van aan hun honden geven. Maar alle producten waar de stof xylitol in zit, is giftig voor je hond. Zelfs in kleine hoeveelheden kan de stof al zeer schadelijk zijn. De meeste producten waar suikervervangers in zitten, dikwijls als ‘zero’ of ‘light’ aangeduid, bevatten E967  / xylitol en moet je dus uit de buurt van je dier houden. Bovendien geldt voor bijna alle voeding die voor menselijke consumptie is gemaakt, dat het niet geschikt is voor onze huisdieren.

 

Als je hond de stof toch binnengekregen…

Ook bij oplettende baasjes kan het honden overkomen dat ze alsnog xylitol binnenkrijgen, zeker viervoeters die echte ‘alleseters’ zijn. Kijk tijdens jullie uitlaatronde maar eens wat voor afval je onderweg tegenkomt! En vaak genoeg zitten daar stukken ontbijtkoek, kauwgom en pakjes met etensresten bij. Ook in de bosjes waar het buiten ons zicht, maar binnen het reukvermogen van je hond, ligt.

Neem zo snel mogelijk contact op met een dierenarts bij het vermoeden dat je hond xylitol heeft binnengekregen.  Geef je viervoeter op weg naar de praktijk suikerrijke producten te eten om het eventueel dreigende tekort aan suiker in het bloed, op te vangen.

Als je hond de stof net heeft binnengekregen, geeft de dierenarts hem een middel waardoor hij zal braken. Als het langer geleden gegeten is, is het via de maag al opgenomen en heeft die behandeling geen zin meer. In dat geval zal je hond opgenomen worden in de kliniek zodat hij onder het toezicht van een arts blijft.

bron: Dier& Recht, Hart voor Dieren Magazine

 

nieuwsbrief dierentips