Renate Gerschtanowitz  is een Nederlandse presentatrice, model en oprichter van platform en webshop huisdieren.nl. Sinds 2,5 jaar wandelt hond Obi mee op haar levenspad. We spraken Renate over haar leven met een vrolijke, blije viervoeter.

Foto’s: Henja Kooijman/Wunderwuf

Opgroeiende Renate en huisdieren

As jong meisje was Renate nog niet omringd door viervoeters. “Wel hadden we vroeger thuis parkieten en twee ooms van mij hadden Jack Russells, maar dat was het dan ook wel. Waarom mijn moeder voor parkieten koos, weet ik niet, maar het bracht wel gezelligheid in huis.”

Zelf heeft Renate altijd een hond willen hebben, maar eenmaal volwassen volgde er een drukke periode waarin ze veel voor haar werk reisde. Dus niet echt een leven waarin een hond past, daar was ze zich wel van bewust. “Maar toen ik eenmaal mijn eigen gezin kreeg, kwam er meer structuur en vastigheid in mijn leven, en wist ik zeker dat ik voor een hond wilde gaan. Wel hebben we gewacht tot de kinderen wat ouder waren.” En toen kwam Obi…

 

“Hij heeft zo’n koddig loopje”

Obi is als pup in huize Gerschtanowitz terechtgekomen en wie zijn trouwe hondenkop ziet, snapt direct waarom ‘zijn mensen’ verknocht aan hem zijn. “Obi is echt een vrolijke lieverd die het helemaal naar zijn zin heeft. Hij heeft ook zo’n koddig loopje, bijna een soort trippelen”, vertelt Renate lachend. “Ja, het is echt mijn hond.”

Daarmee doelt Renate op het moment dat ze in haar gezin opperde een hond te nemen. Wat bleek? Haar enthousiasme werd niet gedeeld door de andere gezinsleden. “Niet dat mijn man en kinderen erop tegen waren, maar laaiend enthousiast waren ze niet”. Maar inmiddels kunnen ook zij niet meer zonder hun trouwe viervoeter. “De jongste ligt zelfs bij hem in de mand en Obi vindt het allemaal prima.” Wel heeft Renate haar zoons al voor zijn komst omgangregels aangeleerd, zodat ze de hond een veilig thuis konden bieden.

Als derde kind geniet de viervoeter van de nabijheid van zijn mensen. Deze levensgenieter ligt dan ook graag languit bij hen op de bank. “Dan hoor ik soms zo’n diepe hondenzucht waarop Obi zich intens tevreden en loom uitrekt”, aldus Renate.

 

Bewuste keuze

De keuze voor een Australian Labradoodle was geen toevallige. “Ik heb me er vooraf echt in verdiept, zodat we een hond vonden waarbij wij als gezin goed pasten. “Dat ik een familiehond wilde was duidelijk, maar dan? Dankzij alle informatie en adviezen die ik kreeg, leerde ik dat je het best een hond kunt kiezen die net onder je eigen energieniveau zit. Zo kwamen we bij dit ras uit. Bovendien is mijn oudste zoon allergisch voor de meeste honden, maar was er bij de Australian Labradoodle grote kans dat dit wel goed zou gaan.” Renate heeft haar zoon eerst uitgebreid met zo’n hond laten spelen en knuffelen. “Ik wilde zeker weten dat het goed zou gaan, voordat ik een pup in huis zou nemen.”

Ook voor de fokker van Obi heeft Renate bewust gekozen. Naast de positieve recensies kreeg Renate ook een goede indruk doordat ze als toekomstig hondenbaasje zelf helemaal gescreend werd. Waarom wilde ze eigenlijk een hond? Hoeveel tijd kun je aan hem besteden? Er leek geen einde aan de vragenstroom te komen, maar juist dat is een teken van een goede fokker. Die wil er immers zeker van zijn dat de pups goed terechtkomen.

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Henja Kooijman/Wunderwuf

De juiste opvoeding van hond én baas

Het opvoeden van je hond moet serieus aangepakt worden, alleen zo kun je hem gelukkig en stabiel in het leven zetten. En dat heeft Renate goed in haar oren geknoopt.“Hoewel ik dankzij hondengedragsdeskundige Anniek Winters heb geleerd dat je als baasje eerst zelf opgevoed moet worden, voordat je een hond de juiste begeleiding kan geven. Dat was voor mij echt een eyeopener. Het is belangrijk te ontdekken wat je hond van jou nodig heeft. Bovendien is je eigen energie en lichaamstaal veel belangrijker dan wat je tegen je hond zegt”, vertelt Renate.

Dat ze het als toekomstig hondenbaasje serieus aanpakte, blijkt ook wel uit de workshop die ze volgde om haar Labradoodle zelf te kunnen knippen. “Een voordeel van dit ras vind ik dat de honden niet verharen, maar ze moeten wel regelmatig getrimd worden. Dat is natuurlijk echt vakwerk waarvoor Obi regelmatig naar een trimsalon gaat, maar dankzij de workshop kan ik het tussentijds zelf bijhouden.”
En wie voor een hond kiest, kiest natuurlijk ook voor wandelen. Renate en Obi wandelen dagelijks 6 à 7 kilometer. Buiten gaat het met andere honden goed, alleen van sommige reuen kan Obi wat onzeker worden. Dan helpt Renate hem. En als je lekker veel beweegt, heb je ook een gezonde eetlust. Alhoewel Obi zo zijn voorkeuren heeft als het op eten aankomt. “Hij vraagt nog net niet om een menukaart!”

 

Lekker shoppen dankzij dit superteam!

Haar liefde voor Obi was voor Renate de inspiratie voor webshop en platform huisdieren.nl. Daar vind je de beste producten -tegen de beste prijzen- die Renate met liefde voor huisdieren en hun baasjes heeft uitgezocht. Dankzij lieve, vrolijke Obi zijn we vanaf nu dus verzekerd van fijne verzorgingsproducten, speeltjes en kwalitatieve voeding voor honden, katten, knaagdieren en konijnen.

 

nieuwsbrief