Op Schiermonnikoog vindt een jaarlijkse traditie rondom Pinksteren plaats: Kallermooi. Daarbij wordt een haan in een mandje hoog in de mast gehesen en hangt daar drie dagen lang. Comité dierenhulp ging de juridische strijd aan tegen de verleende vergunning voor dit gebruik.

 

Wat heeft  haan op Schiermonnikoog met Kallermooi te maken?

Kallermooi is van oudsher een vruchtbaarheidsfeest op Schiermonnikoog. Aan het begin van Pinksteren wordt het arme dier omhoog gehesen in een mandje op 18 meter hoogte. Tijdens de drie dagen dat de haan in het mandje zit mogen de kroegen op het eiland open blijven tot hij ’s morgens begint te kukelen. Pas na 3 dagen wordt de haan weer naar beneden gehaald.

Op 16 mei 2018 verstrekte burgermeester Ineke van Gent de vergunning aan de Stichting Folklorisch Pinksterfeest van Schiermonnikoog om het gebruik rondom de haan in stand te houden. Sindsdien komt onder meer Comité Dierennoodhulp in actie.

 

 

Eerdere uitspraak rechtbank

De rechtbank stelde eerder dat er tijdens Kallermooi geen sprake is van dierenmishandeling, gelet op de getroffen maatregelen. Daarmee doelt ze op het onderzoek door dierenarts, monitoring, contact met het bevoegd gezag (RVO), voldoende beschutting, voedsel en water.

 

Hoger beroep

Comité Dierennoodhulp nam geen genoegen met de uitspraak en ging in hoger beroep.  Zij onderbouwden hun stelling dat er sprake is van dierenmishandeling met verklaring van deskundigen die naar de Raad van State zijn gestuurd.  Ook waren de kippendokter drs. Ing. S.Tj. Westendorp en dierethicus W. Vermaat    als deskundigen de zitting aanwezig zodat de rechter vragen aan hen kon stellen.

 

Uitspraak Raad van state

De Raad van State heeft het hoger beroep inmiddels ongegrond verklaart.

“Gelet op de beperkte reikwijdte van het begrip “openbare orde” hebben die belangen onvoldoende relatie met de openbare orde. Ook zijn die belangen niet zo nauw verweven met de belangen die artikel 2:14 van de APV beoogt te beschermen dat de burgemeester reeds daarom gehouden was die belangen bij de beoordeling van de aanvraag om een evenementenvergunning mee te wegen. Eventuele aantasting van het dierenwelzijn, kan daarom niet tot het weigeren van de vergunning leiden. ”

 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

uitspraak hoger beroep haan schiermonnikoog

 

Reactie Comité Dierennoodhulp

We vinden deze uitspraak erg vreemd”, aldus Sandra van de Werd van Comité Dierennoodhulp. ”Het is onbegrijpelijk dat de Raad van State het niet eens is met de uitspraak van de rechtbank Noord Nederland die aangaf dat dierenmishandeling wel een grond zou kunnen vanwege de openbare orde om de evenementenvergunning te kunnen weigeren. (…)”

“Dierenmishandeling kan op deze manier structureel plaats blijven vinden. We weten allemaal dat de NVWA hier geen prioriteit aan gaat stellen. Het Comité vindt het onbegrijpelijk dat dieren met de Kerst nog een trap na krijgen van de Raad van State. Dieren zijn voor de zoveelste keer weer vogelvrij verklaard. Comité Dierennoodhulp zal blijven doorgaan  om deze dierenmishandeling te stoppen. Zij zal zich nu volledig op de handhaving gaan richten.”

 

Blijf op de hoogte van dierennieuws

Wil jij weten hoe het met de dierenwereld gesteld is en wat je kunt doen om die een stukje beter te maken? Schrijf je dan in voor de gratis nieuwsbrief van Hart voor Dieren.

Ja, houd mij op de hoogte van dierennieuws

 

 

 

Bron: Comité Dierennoodhulp, RTV Noord

Credits foto mast: Mario Miskovic_RTV Noord