Onlangs werd Hart voor Dieren uitgenodigd voor een dagje Zeeland om in een gezellige setting een bijzondere presentatie bij te wonen van Nestlé Purina PetCare Europe. Het merk heeft het Ocean Restoration programma gelanceerd, waarmee in Europa gewerkt wordt aan het herstel van biodiversiteit in de oceanen. Edwin Fijnaut was voor Hart voor Dieren te gast in Zeeland en doet verslag.

 

Augustus 2024
We worden ontvangen op een erg mooie locatie in Yerseke: de SintAnna was ooit een Roomskatholieke kerk en heeft zich sinds 2004 omgevormd tot een locatie voor verschillende activiteiten. Het is sinds 2014 een B&B PetitHotel. Na de ontvangst in de SintAnna worden we door Purina Europa ingelicht over de achtergrond en visie van het Ocean Restoration programma, gevolgd door de uitleg van Kirsten van der Sluijs , Brand manager Purina & Sustainability lead Nestle Nederland, over hoe het oceaanproject vormgegeven wordt.
Purina Europe werkt samen met partners om 1.500 hectare aan mariene leefgebieden te herstellen tegen 2030. Dit komt overeen met ruim 3.700 American footballvelden. Mariene leefgebieden bieden onderdak aan veel soorten, waaronder vissen. Vis is onderdeel van de productieketen van Purina. Zo maakt het merk veelal gebruik van restproducten van vis. Dit zijn delen van vis die in principe niet door mensen worden geconsumeerd, maar een waardevol ingrediënt vormen in huisdierenvoeding, zodat niets verloren gaat.


Wie doet wat?

Purina Europe werkt samen met vier organisaties om het Ocean Restoration programma te realiseren:
1. Oyster Heaven is een organisatie voor het behoud van de zee in Nederland en test het gebruik van natuurlijke materialen om verloren gegane oesterriffen te herstellen. Oesterriffen zijn natuurlijke waterfilters die onder meer de waterkwaliteit verbeteren. Ze zorgen voor meer biodiversiteit en bieden onderdak aan vissen en andere mariene organismen. Ook Oyster Heaven is vandaag vertegenwoordig in Yerseke om tekst en uitleg te bieden over haar activiteiten. Er wordt verteld over het herstel van oesterriffen en de voordelen van mariene biodiversiteit en we brengen een bezoek aan het waterfront om de oesters te zien (en te ruiken).
2. Urchinomics verwijdert zee-egels die zeegrasvelden aantasten doordat hun natuurlijke vijanden zijn afgenomen. Door het verwijderen van zee-egels kan het zeewier weer aangroeien. Zeewier werkt als een natuurlijke waterzuiveraar en biedt een gezonde leefomgeving, voedsel en energie voor veel zee-
organismen, terwijl het ook grote hoeveelheden koolstof absorbeert en opslaat.
3. SeaForester zet technieken als mobiele zeewierkwekerijen in om snel verdwijnende zeewierbossen te herstellen.
4. Sea Ranger Service is een in Nederland gevestigde sociale onderneming die methodes ontwikkelt om zeegrasvelden te planten. De organisatie is ook goed vertegenwoordigd op het programma vandaag. In Yerseke en leggen Barts Waals en Sophie Hankinson van Sea Ranger Service in detail uit waarom grasvelden zo belangrijk zijn voor een gezonde oceaan.
Zeegras is een zaadplant die in zee leeft, het is dus geen wier. Zeegras heeft wortels en zaden, net als planten aan land. Het is van grote ecologische waarde omdat het dienst doet als voedselbron, kraamkamer en schuilplaats voor heel veel diersoorten. Zeegras is verder goed voor de biodiversiteit en de waterkwaliteit. En: zeegrasvelden blijken ook nog eens zeer geschikt voor het vastleggen van koolstof. Kortom: meer zeegras is goed voor de oceaan.

Goed gevoel

Na een zeer informatieve bijeenkomst wordt het programma afgesloten met een fantastische lunch. Ik rij naar huis met een goed gevoel over wat het Ocean Restoration Programma in Europa kan betekenen. De oceanen zijn immers cruciaal voor al het leven op aarde. Het is goed om te weten dat er mensen en bedrijven zijn die zich inzetten om het inmiddels breekbare mariene leven te ondersteunen.

Meer informatie over het Ocean Restoration programma