Comité Dierennoodhulp, Red een Legkip, Een DIER Een VRIEND, Rechten voor al wat leeft en Stichting Dierennood hebben een brandbrief gestuurd naar de directie van het hoofdkantoor van de Jumbo te Veghel over het misbruiken van kuikentjes. In het Jumbo-filiaal Veld Westerhaar in Overijssel worden namelijk circa 20 plofkuikentjes gebruikt als attractie om kinderen, ouders, opa’s en oma’s de supermarkt in te lokken, zie https://www.facebook.com/jumbowesterhaar/videos/1830237417000668/ 

 

Een leven van slechts zes weken

 

De kuikens komen volgens Jumbo’s eigen zeggen van broederij Morsink, een broederij die volgens hun eigen website enkel vleeskuikens uitbroedt die slechts zes weken oud worden. Op een vraag van een klant wat er met de kuikentjes na Pasen gebeurt doet deze Jumbo het voorkomen alsof de kuikens een lang leven blij gaan scharrelen bij een hobbyboer. Over het feit dat de kuikens over zes weken geslacht worden en van ellende door hun poten zakken zwijgt het Jumbo-filiaal.

De dierenorganisaties hebben in hun brandbrief aan de directie van Jumbo gevraagd of er nog meer filialen van Jumbo levende (plof)kuikens misbruiken als paasattractie. Zij vinden het zeer bevreemdend dat de Jumbo vanwege het dierenleed ervoor kiest om geen vleeskuikens van zes weken (de zogenaamde plofkip) meer te verkopen, maar de plofkuikens ter vermaak wel in de supermarkt ten toon stellen. De dierenorganisties hebben de directie van Jumbo dringend verzocht te stoppen met het geven van het verkeerde voorbeeld. Kuikens zijn geen speelgoed en dienen niet enkel gebruikt te worden voor vermaak omdat zij er zo schattig uit zien om daarna gedood te worden. Bovendien hebben ook deze dieren, net als andere dieren, recht op een moeder die hen warmte en veiligheid biedt en essentiële zaken leert.

Opvang aangeboden voor kuikens

 

Omdat de dierenorganisaties er geen vertrouwen in hebben dat de 20 (plof)kuikens tot hun natuurlijke dood mogen rondscharrelen bij een hobbyboer, bieden zij aan om de kuikens op te vangen onder de voorwaarde dat de directie van Jumbo belooft dat dit in de toekomst in de Jumbo-filialen niet meer gebeuren zal.

Meer lezen?

Word abonnee van Hart voor Dieren en geniet elke maand van prachtige dierenfoto’s, tips en informatie over voeding, gezondheid en de opvoeding van jouw huisdier, indrukwekkende reportages over natuur en wildlife, handige weetjes over hobby- en boerderijdieren en natuurlijk de leukste abonneevoordelen.