BLOG

In jaar het 2000 heeft de heer Jan Hooimeijer (vogeldierenarts en vanaf 2007 als gecertificeerd papegaaiengedragstherapeut)de eerste papegaaienwandeling in ons land gehouden. En dit was een succes. Helaas werd er nog niet veel gewandeld.

Jaarlijks worden er wandelingen door stichtingen in ons land:

Stichting Papegaai, Dit is stichting die komt op voor de rechten van papegaaien en parkieten en houden een jaarlijkse wandeling in Luttelgeest bij De Orchideeën Hoeve

Stichting Vrolijke Papegaai, Dit is een stichting die Adoptie van papegaaien doet. Dit houd in dat u een tweede leven aan een papegaai geeft die heropvoed is. Deze stichting wandelt ook en heeft jaarlijks drie wandelingen: Voorjaar wandeling, Aardbeienwandeling en Verjaardag wandeling. De mensen die adoptie hebben zijn één maal verplicht mee te wandelen per jaar.

Geeft ook cursussen voor het houden van papegaaien

Stichting De Moderne Papegaai, Dit is een stichting die Adoptie van papegaaien doet. Dit houd in dat u een tweede leven aan een papegaai geeft die heropvoed is. Deze stichting wandelt ook en heeft jaarlijks drie wandelingen: Kralingse Bos, Lage Vuursche en Kralingse Bos. Geeft ook cursussen voor het houden van papegaaien

Wij kochten onze eerste papegaai in juni 2013 (in opvlieging) omdat wij toen niet veel wisten hebben we een cursus middag gevolgd bij De Moderne Papegaai, daar leerden we dat het belangrijk was om met je papegaai naar buiten gaan en te wandelen. Wij zijn gelijk mee gaan wandelen en zo leerden we mensen kennen. Na ruim ander halfjaar zijn we ook met een aantal lid geworden via Facebook en zo spraken we af om te gaan wandelen op een locatie in Dordrecht. Er waren ook aantal mensen bij waar wij geen vrienden waren op Facebook en zo praten we met elkaar over hoe we de foto’s aan elkaar door moesten geven en misschien nog meer wandelingen konden houden. Mijn vrouw (Roos van de Bunt) kwam met een idee dat we een groep konden maken op Facebook en dit zou we van de winter gaan doen. Roos bedacht zich en heeft gelijk de Facebook groep De Papegaaienwandelingen opgericht op 16 augustus 2015. Gelijk dat jaar hebben we een wandeling georganiseerd. De winter daar opvolgde heeft Linda van den Berg een Logo gemaakt wat super mooi is geworden.

Waar is de groep voor bedoeld?

Om papegaaien uit hun kooi te krijgen en verder dan de achter tuin, het moet een gezin lid zijn. Een gezinslid sluit je niet op in de kooi of achter tuin die neem je mee. boodschappen doen, naar familie, vakantie, enz.

 

Wat zijn de regels van de groep?

De groep is bedoeld voor wandelingen, evenementen te maken, foto’s te delen. Discussies worden verwijderd(mensen of stichtingen beledigen is ook niet toegestaan) er mag wel gereageerd worden op de foto’s. Elke wandeleng of evenement is op eigen risico om naar toe te gaan. Hier gaan we verder op in bij risico.

 

Wat vinden de papegaaien en de eigenaren van de wandelingen?

Dat is leuke vraag we gaan er van uit dat papegaaien het leuk vinden en dat vinden ze ook. Hun verenvacht word mooier en ze gaan beter in hun vel zitten. Er zijn papegaaien die voor het eerst mee wandelen en gestrest zijn, nou dit is binnen een paar seconden over want papegaaien observeren dus ze zien de anderen en die voelen op hun gemak dus is het normaal voor hun dus niks aan de hand en meestal ook voor de eigenaren. Na een paar minuten en gesproken te hebben vinden de eigenaren het gezellig, en genieten van de natuur.

 

Waar moet een wandeling aan voldoen?

Maximaal 5 km, dit omdat er langzaam gelopen word je maakt regelmatig praatjes met voorbijgangers maar ook met elkaar. Een verzamel plek, parkeerplaats of restaurant.

Je kunt echt over wandelen we hebben al stadswandelingen, natuurwandelingen, picknickwandelingen, maar ook bij openlucht museums. Meestal word er tijdens de wandeling nog ergens wat gedronken/gegeten bij een restaurant wat gezellig is ook voor de mensen er om heen, we krijgen altijd leuke reacties. Een grote groep of kleine groep maakt niet uit het gaat om de gezelligheid en dat zijn ze.

 

Wat zeggen mensen als je jullie tegen komen?

Nog nooit gezien, zijn ze echt, kun je ze aaien, mooi, kunnen ze bijten, zijn ze tam, oh ze poepen, nog nooit vogels buiten gezien, kan ik ze beet pakken, zielig, ik zie geen kind op de buggy, kunnen ze praten, zeg eens wat, ben je vogel aan het uitlaten.

 

Waar moet je opletten als je mee gaat wandelen?

Dit zijn twee onderdelen gevaren en risico’s.

Wij als groep staan achter het wieken van de papegaaien dit verkomt het wegvliegen van de buggy en/of tuigje gebruik. Het verkomen dat je papegaai ziek word van andere papegaai is je gezonde verstand gebruiken niet bij vreemden je papegaai op een buggy zetten. Niet van elkaar voer uit een bakje laten eten, niet in een gesloten kleine ruimeten.

 

Kunnen ze van elkaar ziek worden dan?

Dit zou kunnen maar dit nihil. Naar buiten gaan is een risico maar dit geld ook voor de mens. Je kunt ze laten testen maar dit blijft een moment opname en als je naar buiten gaat is dit te niet. Je weet het nooit. Het geeft meer waarde aan je papegaai en is ook gezond voor Vitamine D, ook meer weer stand tegen ziektes er zit meer voordelen aan dan nadelen. Maar mensen zijn bang dit word ze aan gepraat, ja het gebeurd. Maar ook dodelijke slacht offers in auto verkeer, nu zelf of je dochter of zoon niet meer uit laten rijden. Er zijn altijd risico’s. Maar liever een goed leven dan altijd opgesloten in een kooi in de woonkamer. Er staat ook bestand op de groep wat Jan Hooimeijer geschreven heeft hoe belangrijk en gezond is het om met u papegaai of parkiet buiten te komen. Hier in lees je hoe of wat. Meestal krijgen we ook te horen zijn zo duur we willen ze niet kwijt. Ik zeg meestal hoe duur zijn kinderen? De mensen moeten nog hoop leren om te gaan met papegaaien en ik ook nog, we zijn nooit uitgeleerd.

 

Wie maken de wandelingen/Evenementen?

Iedereen die lid is kunt een wandeling/evenement organiseren. Maak niet uit waar door heel Nederland en België. Er kunnen meerdere wandelingen zijn op één dag. Maar dit gebeurd nog niet veel. De mensen moeten het doen het gaat nu langzaam lopen. Er zijn nu anderen ook die een evenement maken en niet alleen Marco van de Bunt. We zien graag dat anderen ook evenement of wandelingen organiseren. Hoe meer hoe beter.

 

Zijn jullie concurrenten van ander groepen stichtingen?

Nee absoluut niet, deze groep is bedoeld voor wandelingen er op te zetten. Ook voor de stichtingen en andere facebook groepen dat gebeurd ook zodat daar ook leden komen die graag wandelen en niet lid van stichting of andere groep. Het is juist fijn om alle wandelingen in één overzicht hebben zodat je niet hoeft te gaan zoeken en zo krijg je meer mensen aan het lopen.

Hoeveel mensen komen gemiddeld naar een wandeling?

Dat maakt eigenlijk niet uit, je moet het zo zien dat je zelf gaat wandelen met je papegaaien op een locatie en komt er iemand bij dan is het mooi mee genomen. Sommigen denken het moet groot en dat gebeurd ook soms maar niet altijd, soms is het juist leuker om een klein groepje te hebben dan een grote groep, in een grote groep heb je meestal weer kleine groepjes die met elkaar praten. Gemiddelde op is zo 12 mensen en 15 papegaaien.

Wat voor soorten komen er op een wandeling?

Dat is uiteraard verschillend en meestal weet je dat niet. Dat zie je pas op de wandeling gelukkig is dit van klein naar groot. Gelukkig komen er steeds kleinere vogels, hier hebben ze nu gelukkig ook een tuigjes voor. Maar ik zal een aantal noemen Ara’s (meerdere soorten) Grijze Roodstaarten, Amazone papegaaien (meerdere soorten), Senegal papegaai (Bonte boertje), Edel papegaai, (man en vrouw, dit kan je zien) Kaketoe (meerdere soorten) Meyer papegaai, Zon Parkiet, Zwartkop Caiques, Alexander Parkiet, Valkparkieten, Agapornis. En misschien ben ik nog soorten vergeten die ik al op de wandeling hebt gezien het zijn er ook zoveel maar er blijven nog steeds soorten die in hun kooi, huis, achtertuin blijven en dat doet zeer. Hopelijk zien we steeds meer soorten op de wandeling.

 

Wat neem je mee tijdens de wandeling mee in je buggy(standaard uitrusting)?

Drinken wat lekkers voor de papegaaien, plantenspuit (om de papegaaien te besproeien als het warm is, voor verkoeling) EHBOspullen (pleister, aspirine, enz.), fietspomp (buggy bandjes), Stoffer en Blik(om bij het restaurant op te ruimen).

Wanneer kan je wandelen?

Dit kan het hele jaar door, ook in de winter ook al word dit nog weinig gedaan omdat de mensen er nog niet helemaal voor open staan, wij doen het zelf wel. In de natuur zijn de papegaaien ook buiten en waar ze oorspronkelijk vandaan komen zijn de tempratuur verschillen ook groot soms 32 graden verschil van dag en nacht. Dus wandelen kan altijd. S-winters als het vriest kan het ook al zitten op een buggy, alleen moet je af toe je papegaai er afhalen en laten bewegen daar worden ze lekker warm van, hun veren vacht is beter dan onze jas. We gaan het dit jaar proberen door te zetten om ook in de winter te wandelen.

 

Hoeveel wandeling zijn er per jaar?

We bestaan nog niet zo lang het eerste jaar dat is in 2016 zijn er 14 wandelingen geweest en daar gaan we dit jaar overheen die zijn nu al geweest. Dus het gaat steeds beter, ik hoop dat volgend jaar naar meerdere wandelingen in een weekend op een dag gaan, (dus op een zondag twee wandelingen) zodat leden kunnen kiezen waar na toe bijvoorbeeld ééntje in Groningen en de andere Zuid-Holland. Maar dan moeten er wel leden zijn die wat organiseren en dit begint nu langzaam te komen. Ook nu dit jaar voor het eerst in België word er gewandeld hopelijk zet dit door. Hier doen we ons best voor want ook hier moeten de papegaaien naar buiten.

 

Link naar de Facebookgroep:
https://www.facebook.com/groups/1586760041584942/?ref=bookmarks