Mariska is een van de deelnemers van de Hart voor Dieren Talentenjacht. Ze is 27 jaar en een grote dierenvriendin. Het baasje van katten Shira en Lobke en hond Bandito. Ze schrijf graag stukjes over haar huisdieren daarnaast is ze vrijwilliger bij het WNF. 

Mijn man en ik lopen nu richting de dertig. We krijgen dan ook steeds vaker de vraag wanneer wij nou eens aan kinderen beginnen. Ik antwoord dan vaak dat we al drie kinderen hebben, elk op vier poten en met een dikke vacht.

Even los van het feit dat ik van mening ben dat je voorzichtig moet zijn met het stellen van dergelijke vagen, zal ik nu meteen iedereen maar uit die droom helpen, want wij zijn nog helemaal niet bezig met kinderen. Althans, als het gaat om “menselijke kinderen”. Hoewel we niet zo veel tijd aan onze dieren besteden, dan dat we aan een kind zouden moeten besteden, voelt het voor ons wel alsof het onze kinderen zijn.

Ze zijn gewend om op vaste tijden eten te krijgen. Wijken we daar van af, dan zetten de katten het op een mauwen en de hond kijkt ons met zijn zieligste blik aan terwijl hij bij zijn voerbak zit te wachten. Baby’s hebben een schone luier nodig, onze katten dagelijks een schoon damestoilet en de hond wordt vijf tot zes keer per dag uitgelaten.

Aandacht

Ook aandacht in de vorm van spelen hoort erbij. De katten worden graag uitgedaagd met een hengel waar een muisje aan hangt, de hond staat te popelen als hij ons met een balletje in de hand ziet, en ook voor touwtje trekken is hij altijd in. Om onze kinders er representatief uit te laten zien, worden ze een paar keer per week goed geborsteld en krijgen ze een speciale honden- en kattenparfum opgespoten zodat ze weer heerlijk ruiken. De hond wordt na een natte wandeling zelfs helemaal schoongemaakt en afgedroogd met een handdoek. Het beddengoed van de dames en heer wordt bijna dagelijks flink met de stofzuiger schoon gezogen en een paar keer per maand gaat alles in de wasmachine. Om vlooien, teken en wormen te voorkomen, houden we netjes op de kalender bij wie wanneer een pipet moet hebben.

Vakantie

Wanneer we op vakantie gaan, regelen we een oppas voor onze dieren. Dit zijn eigenlijk altijd mijn ouders. De hond verblijft bij mijn ouders in huis, de katten worden één keer per dag bij ons thuis verzorgd. Voordat we vertrekken maak ik een hele lange lijst waarop staat waar alles te vinden is en wat, wanneer gedaan moet worden.
Gaan we een dagje uit, dan nemen we de hond (en toebehoren) gezellig mee. Kan dat niet, dan letten we er op dat de hond niet te lang alleen zit. Zijn we van plan de hele dag weg te blijven, dan gaat hij naar mijn ouders of naar de “honden-dagopvang”.

Bij het hebben van huisdieren komt ook het huishouden kijken. Wij leven graag in een schoon huis dus de stofzuiger en de wasmachine maken regelmatig overuren.
Heb je een kind, dan vindt hij/zij het vaak leuk om te helpen. Of je daar nou blij mee moet zijn betwijfel ik, maar goed, je leert ze op die manier al vroeg hun rommel op te ruimen en hun leefruimte schoon te maken. Tegen de tijd dat het pubers worden mag je in ieder geval van ze verwachten dat zij hun eigen kamer opruimen en schoonmaken.
Dieren worden soms heel oud, en zouden daardoor meer dan 15 jaar bij je kunnen blijven.
Maar zij kunnen niet helpen met schoonmaken. Dus al die jaren dat je een dier hebt, zal je het zelf moeten doen, en dat moet je wel willen!
Goed voor een dier zorgen, kost meer tijd én geld(!) dan je misschien denkt. Het houden van dieren moet dus minstens een net zo’n weloverwogen beslissing zijn, als het beginnen aan kinderen.
Wij zijn van mening dat je pas aan kinderen moet beginnen als je de verantwoording kunt én wilt nemen, ook op financieel gebied.
Wij genieten nog van onze vrijheid, en vijf buikjes vullen vinden wij voorlopig voldoende!